23. pohod

Na Maškaranom Pehlinu 400 maski

Sanja Gašpert

Pehinarski feštari, osnovani prije više od šezdeset godina, u početku su kao članove imali samo dečke, prije više od dvadeset godina pridružile su im se i djevojke, a kasnije su nastala i Pehinarska gospoda 



RIJEKA  Više od 400 maškara okupilo se u jučerašnjoj tradicionalnoj, 23. maškaranoj povorci Maškarani Pehin, u organizaciji Pusnog odbora Pehlin, maškaranih udruga s Pehlina i Mjesnog odbora Pehlin. Maškarana povorka krenula je točno u podne dobro poznatom rutom, od okretišta »sedmice« na Turkovu do Doma na Pehlinu, a predvodila ju je maškarana grupa »Zoji Loči« s Pehlina, nastala po uzoru na zimske olimpijske igre u Sočiju. Uslijedili su ponovno domaćini i jedni od, također, organizatora manifestacije, Pehinarski feštari i Pehinarska gospoda, osnovani još 1953. godine. Povorku po Pehlinu svojim maskama, glazbom i plesnim izvedbama uveličali su i članovi Pusnog društva Mune, Studenske maškare, karnavalska grupa Čočman Express s Hreljina, grupe Lako ćemo, Sto5 i o5 te Prijatelji-Amici iz Rijeke, Zametske maškare i zvončari, maškare sa Šapjana, Mesopusna kumpanija Pašac te Crne svrake iz Varaždina.


  – Ovo je 23. Maškarani Pehin, ponosni smo što smo ga svih ovih godina uspjeli očuvati, jer je to manifestacija kojom širu javnost želimo upoznali s narodnim mesopusnim događajima našega kraja, kazao je predsjednik Pehinarskih feštara Marin Dujmović. Pehinarski feštari, osnovani prije više od šezdeset godina, u početku su kao članove imali samo dečke, prije više od dvadeset godina pridružile su im se i djevojke, a kasnije su nastala i Pehinarska gospoda.


  Zametske maškare i zvončari godinama su već sudionici Maškaranog Pehina, a na Pehinu se, kako kažu, osjećaju kao doma.


   – Veselimo se svake godine kada dođemo na Pehin, jer nas tamo uvijek čeka dobra zabava i druženje, susret s prijateljima, kazale su Ines Zgrebec i Vesna Iskra iz Zametskih maškara.

  Pehinarski feštari i Pehinarska gospoda ne propuštaju Maškarani Pehlin.


  – U današnjoj povorci je tridesetak naših članova. Ovu manifestaciju svake godine nestrpljivo očekujemo i s veseljem podržavamo u organizaciji, istaknule su Pehinarske gospođe Edita Valenčić i Dubravka Kinkela.