Zima je

Na Kvarneru proglašen crveni alarm: Danas moguće poplave, od ponedjeljka četiri dana snijega

P. N.

Od ponedjeljka slijedi prava zima - sedmodnevna prognoza DHMZ-a predviđa novo pogoršanje vremena i snijeg sve do četvrtka. Temperatura bi u tom periodu trebala varirati od minus 1, do plus 1



Za područje Istre i Kvarnera danas je proglašen crveni meteoalarm i upozorenje na obilnu kišu i izražene pljuskove s grmljavinom. Očekuje se 50 do 100 milimetara kiše, a moguće su i bujične poplave.


U Rijeci jutros pada jaka kiša uz sjeveroistočni vjetar, dok se maksimalna dnevna temperatura očekuje do 11 stupnjeva Celzijusa. Snijeg je moguć u Istri i zaleđu Rijeke. Subota i nedjelja u Rijeci bi trebale donijeti smirivanje vremena, sunčano vrijeme s dnevnim maksimumom od 6 stupnjeva.


Od ponedjeljka slijedi prava zima – sedmodnevna prognoza DHMZ-a predviđa novo pogoršanje vremena i snijeg sve do četvrtka. Temperatura bi u tom periodu trebala varirati od minus 1, do plus 1.




DHMZ za danas u Hrvatskoj najavljuje većinom oblačno s povremenom kišom, na Jadranu i s lokalnim pljuskovima te grmljavinom, a uz pad temperature zraka u unutrašnjosti se očekuje snijeg. Najviše oborina, ponegdje i obilnih, bit će poslijepodne i potkraj dana. U unutrašnjosti se očekuje uglavnom između 10 i 30 centimetara novog snježnog pokrivača.


U kontinentalnim krajevima će jugozapadni vjetar poslijepodne okrenuti na umjeren, povremeno jak sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjereno do vrlo jako jugo potkraj dana na sjeverozapadnjak i buru.



U većem dijelu Hrvatske kolnici su mokri ili vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, izvijestio je u petak Hrvatski autoklub (HAK).


Autoceste A1, A6 Rijeka-Zagreb te državna cesta DC1 između Karlovca i Splita kao i Jadranska magistrala između Rijeke i Ploča (DC8) otvorene su za sve skupine vozila.


U prekidu su:trajektne linije: Lopar-Valbiska, Mišnjak-Stinica, Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Lošinj, Makarska-Sumartin; katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Ist-Zapuntel-Brgulje-Molat-Zadar, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split; brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko.


Trajekt na liniji Ubli-Vela Luka-Split isplovio je u 6,15 sati na relaciji Vela Luka-Split, bez pristajanja u luci Ubli.