Autohtone delicije

Na Korzu samo domaće: Sir, med, džemovi, slastice… iz primorsko – goranskih “tvornica”

Ljiljana Hlača

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



RIJEKA Na Trgu 111. brigade HV-a počeo je sajam autohtonih proizvoda Primorsko-goranske županije u organizaciji Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj. Jučer je uoči otvorenja bilo aktivno šest štandova, a prodavao se sir, med, džemovi, slastice. Sajam ostaje otvoren do petka, a prednosti ovakvih događaja za male proizvođače su besplatni štandovi i podmirenje troškova poput struje.


– Cilj ovakvih sajmova je promocija autohtonih proizvoda i jačanje tržišta. U ovih pet dana okupit ćemo 12 izlagača s provjerenom kvalitetom proizvoda – naglasio je jučer tijekom obilaska štadnova ravnatelj Centra Dalibor Šoštarić. Zamjenik župana Petar Mamula je rekao da su sajmovi najbolji način da se mali proizvođači iz ruralnog područja promoviraju u gradu Rijeci. Dodao je da u sljedećem razdoblju treba više poraditi na udruživanju ovakve proizvođačke djelatnosti u zadruge.


Među izlagačima bila je Marica Gulić iz grobničke sirane Frankulin koja je rekla da Centar dosta pomaže malim proizvođačima.– Za naše proizvode već dosta ljudi zna, a sajmovi omogućuju da i drugi čuju za nas – rekla nam je Marica Gulić. OPG-ovka Iva Ćulumović s Veprinca je stigla s džemovima i slasticama, a ona smatra da mali proizvođači, ako žele uspjeti, sve ipak moraju sami. – Ja sam vam sve u jednom – čak sama i printam naljepnice za svoje proizvode. Htjela sam se javiti na neke natječaje, ali nisam stigla pripremiti svu tu dokumentaciju – rekla nam je Iva Ćulumović.