Život nije siv

Na Korzu obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Barbara Čalušić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA »Život nije siv – čak ni s Parkinsonom!«, moto je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana Parkinsonove bolesti koji je na Korzu obilježen dijeljenjem brošura i tulipana kao simbola mnogih udruga bolesnika s Parkinsonovom bolešću u cijelom svijetu. Parkinsonova bolest neurološka je bolest od koje boluje više od 14.000 građana u Hrvatskoj, a riječ je o progresivno degenerativnom stanju, općenito okarakterizirano drhtanjem (tremorom), usporenošću pokreta, ukočenošću i nepravilnim držanjem tijela.


Udruga »Parkinson i mi« ukazivala je i na važnost fizičke aktivnosti oboljelih od Parkinsonove bolesti, posebno plesa i ping-ponga koji se jučer igrao na Korzu. Zbog dobrobiti ping-ponga za bolju pokretljivost oboljelih od Parkinsona, Hrvatski stolnoteniski savez u suradnji sa Svjetskom stolnoteniskom federacijom kreće u realizaciju projekta kojemu je cilj uključenje i šira prisutnost stolnog tenisa u zdravstveno-terapeutske svrhe.


Inače, Udruga »Parkinson i mi« koja okuplja više od 400 pacijenata osnovana je u svrhu unaprjeđenja života oboljelih od Parkinsonove bolesti. Kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima oboljeli uče kako se lakše nositi s ovom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima.