Gorio krivac za sve

Na Halubju s pustom, za svaki slučaj, spalili i famozni koronavirus

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



VIŠKOVO – Gorio je, i to jako, pust u Viškovu. Brižan je kriv za sve, a ove godine najviše za politiku i predsjedničke izbore, pa je nazvan »Vela promjena – moreš mislet« sprijeda, a straga, na leđima – »Vela promjena, a štorija vavek ista«.


Spustila se magla, vela magla u Viškovu, prst pred nosom se nije vidio baš kad su glavnom prometnicom trebali proći Halubajski zvončari, ali moćni i strašni kakvi jesu, otjerali su maglu, a s njom i koronavirus koji su, za svaki slučaj, zapalili zajedno s pustom.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza





Pusno doba je završilo, pa je meštrica Halubajskega karnevala Mića Maja, htjela-ne htjela, morala vratiti ključ općinske blagajne načelnici Sanji Udović.


– Strah me sutra pogledati u blagajnu, nadam se da niste ništa zeli, kazala je Udović preuzimajući simbolični ključ Općine Viškovo.


Ovaj spektakularni događaj snimali su novinari iz SAD-a i Njemačke, ali i predstavnici UNESCO-a za svoju arhivu. U duhu tradicije je bilo i izvlačenje pusne tombole Halubajskih zvončari, koji su tijekom tri dana obahajanja po mjestima sakupili od mještana 12 tisuća listića tombole po 10 kuna, a nagrade, su, kao i svake godine bogate.


Ima tu nagrada i za odrasle i za djecu, a važno je spomenuti prvu – motocikl peugeot kisbee 50 2T RS, druga nagrada je gumenjak od 2,5 metra, treća klima uređaj s montažom, četvrta MTB bicikl…, tu su još televizori Play Station 4, sušilica za rublje i mnoge druge.


Ako nisu bili na paljenju pusta, svi koji su igrali tombolu mogu provjeriti jesu li bili sretne ruke na internetskim stranicama TZ-a Viškovo.