Riječani oprez!

Na Fiumari uskoro kamera za snimanje nepropisnog zaustavljanja u žutoj traci

Ljiljana Hlača

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Videonadzor javnih površina dao je rezulate u prometnom redarstvu i kod rješavanja problema odlaganja glomaznog otpada po zelenim površinama



RIJEKA »Tehnologije u funkciji gradskih komunalnih djelatnosti« naziv je radionice održane u Gradskoj vijećnici na kojoj se raspravljalo i problematiziralo o sigurnosti, videonadzoru i odlaganju otpada u kontekstu novih obaveza gradova. 


Događaj je organizirala Udruga gradova u Republici Hrvatsko.


– Lokalne vlasti imaju čitav niz ovlasti i obaveze u kojima im tehnologije mogu pomoći da budu uspješniji i sigurniji gradovi, kazala je koordinatorica Udruge gradova Nives Kopajtich Škrlec, koja smatra da je zaštita javnih površina goruće je pitanje, ali i odlaganje smeća.




– Vandalizam je sveprisutan bez obzira radi li se o urbanim ili ruralnim sredinama.


Njemu treba stati na kraj i to ponajprije sankcioniranjem i postavljanjem kamera. Ali, tu je i otpad.


Neki su gradovi napravili puno po tom pitanju, ali generalno Hrvatska jako zaostaje s time – navela je Nives Kopajtich Škrlec.


Pozdravni govor u ime domaćina radionice, Grada Rijeke, održala je pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević koja je tom prilikom rekla da je Rijeka po pitanju tehnologija koje su u službi uspostavljanja komunalnog reda dosta napravila, ali je priznala da je to još uvijek daleko od savršenstva.


Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA



 – Tu je zakonska regulativa koja se mora mijenjati, kao i odnos građana prema životu – kazala je.


Istaknula je da je videonadzor javnih površina dao rezulate u prometnom redarstvu i kod rješavanja problema odlaganja glomaznog otpada po zelenim površinama.


Najavila je tom prilikom i novi zanimljiv projekt – uskoro će se u Ulici Fiumara postaviti jedna kamera čija će svrha biti bilježenje nepropisno zaustavljenih ili parkiranih automobila u žutoj traci.