Sustav za zasnježenje

NOVO LICE PLATKA Od iduće zimske sezone Radeševo će biti pod snijegom cijelo vrijeme

Sanja Gašpert

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Radove na sustavu za zasnježenje vrijednom ukupno 22,5 milijuna kuna izvodit će tvrtka Sufag SAS, kroz pet građevinskih cjelina. Ugovorom o javnoj nabavi za prvu cjelinu osigurat će se sredstva u iznosu od 13,8 milijuna kuna



RIJEKA Sljedeće zimske sezone, 2019./2020., Radeševo 1 na Platku bit će zasnježeno novim sustavom za zasnježenje, vrijednim ukupno 22,5 milijuna kuna za pet građevinskih cjelina izvođenja radova, od čega će se ugovorom o javnoj nabavi za prvu cjelinu osigurati sredstva u iznosu od 13,8 milijuna kuna. Ovim ulaganjem Platak postaje jedini turističko-sportsko-rekreacijski centar u Hrvatskoj koji živi 365 dana u godini.


Okvirni sporazum i ugovor za radove na sustavu za zasnježenje RSRTC Platak u prisustvu primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine u sjedištu Županije potpisali su direktor Goranskog sportskog centra Alen Udovič i menadžer za izvoz Sufag SAS Eddy Frere, a svečanom potpisivanju nazočili su i predstavnici hrvatskih tvrtki podizvođača radova – GP Krk d.d., Hidro-expert d.o.o., EROSI j.d.o.o. te Hrvatske šume d.o.o., kao i predstavnici Veleposlanstva Francuske Republike u Hrvatskoj.


Izuzetna posjećenost


– Veseli me da je nakon dvostrukog zasjedanja Županijske skupštine ovaj projekt izglasan jednoglasno, a njime zaokružujemo zimsku priču Platka. Građani vole Platak, žele sport i rekreaciju u svojoj blizini, a upravo je Platak iznjedrio čitav niz danas uspješnih sportaša. Ovim projektom stvaramo novo lice Platka koje će u cijelosti biti vidljivo za par godina, kazao je župan Zlatko Komadina.




Direktor GSC-a Alen Udovič kazao je kako se izgradnjom sustava za zasnježenje zauvijek mijenja lice Platka, budući da će se s većom sigurnošću moći jamčiti dobra zimska sezona, a samim time i opstojnost lokacije te pretpostavke za daljnja ulaganja.


– Prošlo je nekoliko godina od ideje za sustavom za zasnježenje do potpisivanja ovog ugovora. Prošla sezona pokazala je izuzetno dobru posjećenost na Platku, jer smo imali sto radnih dana. Slično ćemo moći ponavljati u kontinuitetu sa sustavom za zasnježenje. Ovo je početak nove priče o Platku i trebamo se zahvaliti ponajviše upravo Primorsko-goranskoj županiji što je prepoznala važnost Platka, kazao je Udovič, dodajući kako se nakon zimskog nastavlja uspješno i ljetno lice Platka. Do 2015. godine ljeto na Platku nije ni postojalo, a usporedbe radi, tijekom ovog ljeta svaku manifestaciju na Platku posjetilo je više od dvije tisuće ljudi, kazao je Udovič ističući kako je potpisivanje ovog ugovora povijesni trenutak za Platak.


Specifičan izazov


Eddy Frere, menadžer za izvoz francuske tvrtke Sufag SAS, jedne od najvećih i najpoznatijih proizvođača opreme za zasnježivanje na svijetu, istaknuo je kako je potpisivanje ovog ugovora početak duge suradnje vezane za aktivnosti na Platku te kako ga posebno veseli interes francuskog veleposlanstva za ovo novo partnerstvo.


– Platak je specifičan izazov posebno zbog vremenskih prilika, ali i blizine brojnih drugih sadržaja, čime pruža mogućnosti za održive rezultate. Sve to otvara mogućnosti za cjelogodišnje poslovanje, čemu doprinosi i kvalitetan ljudski potencijal, a svakako će to olakšati i ovaj sustav za zasnježivanje. Veseli me ova suradnja, a nije isključena ni buduća vezano za zimske sadržaje, kazao je Frere.


Otvara se gradilište


Odmah nakon potpisivanja ugovora, GSC je već danas krenuo u proces otvaranja gradilišta s pravnog aspekta, što će, prema procjenama direktora Udoviča potrajati desetak dana. Tada će moći početi i radovi, koje će otvoriti Hrvatske šume krčenjem šume i rušenjem stabala, a procjena je kako će za potrebe sustava biti srušeno oko 500 stabala ili 550 kubika šume.


 Izgradnja sustava planirana je u pet cjelina – prva cjelina odnosi se na dvije faze, odnosno akumulaciju, pumpaonicu i cjevovode za zasnježenje staze Radeševo 1, druga cjelina obuhvaća cjevovode za zasnježenje staze Zavoj 19, treća se sastoji od tri faze, odnosno dionice cjevovoda za stazu Radeševo 2 i prihvatne cjevovode, četvrta se odnosi na Baby lift i Pribeniš te peta na nabavku opreme, odnosno topove za zasnježenje.