Čeka se odluka

NOVI TIME OUT “3. maj” danas ipak neće u stečaj, vjerovnici povukli 30 milijuna kuna ovrha?

Orjana Antešić

Na današnjem ročištu bit će zanimljivo čuti kako se u ovim nastojanjima deblokade trećemajskih računa ponijela država kao vjerovnik, odnosno njezine institucije jer će to najbolje ocrtati kakvog to sugovornika trećemajci imaju u Vladi Andreja Plenkovića odnosno mogu li računati na njezinu pomoć



RIJEKA Danas u 11 sati na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano je ročište za »3. maj«. Ako je smanjen iznos blokada, a naši izvori tvrde da jest, sve upućuje da bi stečajna sutkinja mogla dati novi time-out trećemajcima.


Navodno je do jučer s trećemajskih računa povučeno tridesetak milijuna kuna ovrha, no situacija se iz sata u sat mijenjala tako da će se pravo stanje znati tek na današnjem ročištu, nakon što se dobije službeno izvješće iz Fine. Potvrdi li se da je napravljen makar i ovakav pomak, da je blokada trećemajskih računa sada bitno manja nego što je to bilo početkom veljače, prilično je izvjesno da će se odluka o stečaju prolongirati na još jedno kratko vrijeme dok ne bude jasno ima li Vlada namjeru, a Tomislav Debeljak osigurane novce da se ide u međufinanciranje riječkih i pulskih navoza.


Na današnjem ročištu bit će zanimljivo čuti kako se u ovim nastojanjima deblokade trećemajskih računa ponijela država kao vjerovnik, odnosno njezine institucije jer će to najbolje ocrtati kakvog to sugovornika trećemajci imaju u Vladi Andreja Plenkovića odnosno mogu li računati na njezinu pomoć.




I dok neki smatraju kako otvaranje stečaja ne bi bilo nužno loše rješenje i kraj za »3. maj«, s druge nas strane uvjeravaju kako bi to u ovom trenutku, u kojem ni u samoj Vladi ne znaju što bi i kud bi, bila katastrofa za riječko brodogradilište. Kako objašnjavaju naši sugovornici, riječki škver u ovom trenutku nema ugovorenih poslova, još manje osiguran dotok svježeg novca uz pomoć kojeg bi se moglo nastaviti poslovati kroz stečaj, do donošenja stečajnog plana. U opremnom bazenu »3. maja« jesu dva poluzavršena broda, ali njihovi su naručitelji raskinuli ugovore. Koliko je poznato, u Vladi još ne znaju što će s tim brodovima niti su razgovarali s njihovim bivšim vlasnicima koji su zainteresirani da bi potpisali nove ugovore i završili te brodove.


Na taj se način »3. maju« već moglo osigurati posao i dotok novca, a država bi smanjila dio štete uslijed plaćanja protestiranih jamstava kod raskida tih ugovora.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…