Stari grad

NOVI PROSTORNI PLAN Nestaje prepolovljena zgrada na Gomili čiji je zaštitni znak poznati grafit

Ljiljana Hlača

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Na zgradi se nalazi dvojezična spomen-ploča postavljena u sjećanje na Vinka Valkovića-Poleta i ona će biti spašena i ponovo postavljena u blizini. Na mjestu zgrade trebala bi niknuti podzemna garaža



RIJEKA Zgrada na Gomili, s upečatljivim grafitom o »Prolaznosti vremena« što ga je prije četiri godine oslikao Miron Milić, na adresi Pod kaštelom 25, prema prostornim planovima predviđena je za rušenje, saznajemo iz Grada Rijeke koji je ujedno i njezin vlasnik.


Naime, nije tajna da je područje Gomile »rezervirano« za izgradnju poslovno-stambeno-trgovačkog kompleksa, a na mjestu gdje se nalazi »prepolovljena« zgrada čiji je zaštitni znak uz grafit i vidljivo unutarnje stubište, trebala bi niknuti podzemna garaža.


Za sretnu budućnost


Ovu zgradu u vremenu kada se »čistio« Stari grad, vjerojatno je spasio jedan sitni detalj. Naime, na stražnjem dijelu njezinog pročelja nalazi se dvojezična spomen-ploča postavljena u sjećanje na Vinka Valkovića-Poleta koji je na tom mjestu ubijen u prosincu 1944. godine.




»30. prosinca 1944. godine na ovom mjestu mrski njemački fašistički zločinci strijeljali su druga Vinka Valkovića-Poleta. Kao član herojske K.P.J. i neustrašiv borac za slobodu i radnička prava radničke klase dao je svoj život za sretniju budućnost našeg naroda. Savez boraca N.O. rata II rajona Rijeka«, uklesano je u kamen. To isto piše i na talijanskom jeziku.


– Grad Rijeka zna da se na zgradi nalazi ploča i ona će u procesu rušenja zgrade na kojoj se nalazi svakako biti sačuvana te potom i ponovno postavljena na tom području. Precizna lokacija na kojoj će biti postavljena ploča bit će poznata po dovršetku daljnjeg planiranja i projektiranja na Gomili, dalje navode u Gradu Rijeci.


Objekt je zaintrigirao i člana Gradskog vijeća Duška Milovanovića koji se raspitao o statusu ruševine koja po njemu predstavlja opasnost za prolaznike. S njom se nešto pod hitno treba napraviti, smatra jer s nje padaju komadi fasade, lima.


Projekt na čekanju


»Zgrada je trenutno »zapečaćena«, nitko u njoj ne živi i kao takva pripremljena je za predaju tvrtki Bononia 3M s kojom je Grad Rijeka temeljem provedenog javnog natječaja sklopio Predugovor o osnivanju prava građenja za izgradnju poslovno-stambeno-trgovačkog kompleksa na Gomili. No, još uvijek se nisu stekli uvjeti za realizaciju ugovornih obveza stoga je zgrada pod upravljanjem Grada Rijeke« stoji u odgovoru Grada Rijeke.


Kada je riječ o toj investiciji, podzemna garaža trebala bi biti kapaciteta za 800 vozila, a stambeno-poslovni dio visine do tri kata. Bononia 3M je relativno nepoznata talijanska tvrtka sa sjedištem u Strossmayerovoj 16 i s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a bavi se kupnjom i prodajom vlastitih nekretnina.


Projekt je godinama na čekanju, zadnji put o njemu smo pisali u lipnju 2018. godine i tada je bilo riječi o tome kako sve stoji zbog 11 kvadrata nesređenog zemljišta. Zanimljivo je da se zbog ove investicije trebala rušiti i Primorska kuća, ali su njoj u međuvremenu ipak našli namjenu.