Dovršen iskop

NOVI KBC Izgradnja bolnice za majku i dijete početkom iduće godine

Hina

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Izgradnja bolnice za majku i dijete početkom 2018. U dogovoru s HBOR-om, ministarstvima zdravstva i financija, za izgradnju nove riječke bolnice ove će godine biti odobreno 70 mil. kuna čime će biti pokriven i dio troška za iskop jame koji je KBC Rijeka u većem dijelu financirao iz vlastitih sredstava



RIJEKA Gotovo na dan kada su prije godinu dana započeli radovi na iskopu jame na kojoj će biti izgrađena bolnica za majku i dijete na Sušaku, u Kliničkom bolničkom centru Rijeka jučer je novinarima predstavljen dovršen iskop građevinske jame tlocrtne površine 9.600 četvornih metara čija ukupna količina iskopa iznosi iznosi preko 160 tisuća kubnih metara. Prema sadašnjoj procjeni uprave riječke bolnice natječaj za izvođača radova na novoj bolnici trebao bi biti objavljen sredinom listopada, a radovi na bolnici za majku i dijete najavljeni su početkom iduće godine.


U KBC-u Rijeka vjeruju da će nova bolnica za majku i dijete biti dovršena za tri godine.


Prema dogovoru s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom financija, za izgradnju nove riječke bolnice ove će godine biti odobreno 70 milijuna kuna čime će biti pokriven i dio troška za iskop jame koji je KBC Rijeka u većem dijelu financirao iz vlastitih sredstava.


Kapitalni objekt PGŽ-a 




Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Željko Plazonić jučer su najavili da do ožujka iduće godine očekuju dodatnih 330 milijuna kuna namijenjenih izgradnji bolnice za majku i dijete na Sušaku.


– Bitna je činjenica da ova Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem čvrsto stoji na odluci i snažno podupire izgradnju nove bolnice kao kapitalnog objekta u Primorsko-goranskoj županiji. Tome smo svjedočili jučer na sastanku u Ministarstvu financija kada su praktično osigurana sva financijska sredstva za izgradnju ove prve faze. Faza izgradnje vjerojatno će biti puno brža od izgradnje samih temelja, a bit će i vidljivija. Financijski smo zaokružili kompletno financiranje ovog projekta, iako je bilo tu puno problema i aktivnosti koje su se odnosile na preprojektiranje i izmjene i dopune projektne dokumentacije. Taj velik dio administrativnog posla je iza nas, a sad su pred nama još manji poslovi oko sređivanja garancije države i dugoročnog zaduživanja u narednoj godini kad će nam biti osigurana sredstva u visini od 330 milijuna kuna, izjavio je Plazonić.


Predviđena vrijednost radova i opreme bolnice za majku i dijete iznosi 750 milijuna kuna, a ostatak sredstava do tog iznosa, kako je jučer kazao ravnatelj Štimac, također bi trebao biti financiran putem kredita.


– Pokušat ćemo se držati tih okvira, a kako se pokazalo na radovima na iskopu jame gdje je postignuta znatno niža cijena od one koja je inicijalno bila zamišljena, vjerujem da ćemo i u daljnjim fazama postizati niže cijene, naravno uz najbolju moguću kvalitetu, kazao je Štimac.


Kao što je već poznato, projekt bolnice za majku i dijete uključuje gradnju prostora za klinike dječje bolničke zaštite, ginekologije i porodništva te tehnološko-gospodarski blok i višeetažno parkiralište. U nadzemnim etažama, čija bi površina trebala iznositi oko 22.500 četvornih metara pored dječje bolnice i Klinike za ginekologiju i porodništvo bit će smješteni i svi bolnički laboratoriji koji će opskrbljivati potrebe čitavog KBC-a Rijeka. Zgrada će imati ukupno osam etaža, od toga dvije podzemne, s ukupno 40.000 četvornih metara iskoristive površine.


Model JPP-a 


Željko Plazonić jučer je kazao da već u ovoj fazi izgradnje nove riječke bolnice treba razmišljati i o njezinom dovršetku, odnosno o izgradnji objekta na koji će biti preseljene i sve preostale klinike KBC-a Rijeka. Prema njegovom mišljenju, taj dio posla treba obavljati paralelno s izgradnjom bolnice za majku i dijete.


– Razloga je više. Kao prvo nije dobro da se oduži izgradnja jedne bolnice, bez obzira na to gdje se gradi jer je to nespojivo s praćenjem razvoja medicine i medicinskih dostignuća te promjenama u strukturi rada i liječenja bolesnika. Volio bih, a imam i neke načelne pozitivne reakcije iz hrvatske Vlade, da se paralelno nastavi i s izgradnjom glavne faze bolnice. To znači da će i preostale klinike i odjeli KBC-a Rijeka biti smješteni u novu zgradu s novim uvjetima. To je nužno s obzirom na uvjete u kojima se danas nalaze klinike riječke bolnice. Tu na prvom mjestu mislim na vodeće klinike poput Kirurgije i Interne klinike, no pritom ne zanemarujem i ostale klinike koje je potrebno što prije premjestiti u nove prostore. Novi uvjeti rada sigurno će se pozitivno odraziti na naše zaposlenike i njihovu želju da ostanu raditi u svojoj bolnici, rekao je Plazonić.


Ako je suditi prema njegovim riječima, faza izgradnje glavne zgrade bolnice na Sušaku i dalje je predviđena kroz model javno-privatnog partnerstva.


– Gotovo svakodnevno u Ministarstvu zdravstva zaprimamo ponude za JPP za izgradnju glavne faze nove riječke bolnice. Danas se sve bolnice u svijetu grade po modelu JPP-a i to je najefikasniji model upravo kad je u pitanju vrijeme njezine izgradnje, poručio je Plazonić.