Kretanje i prehrana

NOVE AKTIVNOSTI Za zdravo odrastanje: Projektom Ri Move obuhvaćeno više od 600 osnovnoškolaca

Sanja Gašpert

Foto ilustracija R. Brmalj

Foto ilustracija R. Brmalj



RIJEKA Uvođenje sportske lektire, predstavljanje publikacija sportske tematike s ciljem spajanja kulture sporta i čitanja, podizanje ekološke svijesti kod djece i pokretanje kazališnih predstava sportske tematike nove su aktivnosti projekta Ri Move – sportske škole Grada Rijeke, koji organizira Grad Rijeka, a provodi Riječki sportski savez, kazao je Slaviša Bradić iz Riječkog sportskog saveza na konferenciji za novinare.


Projektom Ri Move trenutačno je obuhvaćeno više od 600 učenika od 1. do 4. razreda, a provodi se u sedam osnovnih škola u Rijeci – OŠ Brajda, OŠ SE Dolac, OŠ Gornja Vežica, OŠ Kantrida, OŠ Vladimira Gortana, OŠ Eugena Kumičića i OŠ Pećine.


– Ovo je još jedan u nizu projekata u školstvu koje provodi Grad Rijeka, među kojima su i građanski odgoj, Moja Rijeka, Rijeka pliva i drugi. Interes za uključivanje u ovaj projekt je velik, pa je namjera njime obuhvatiti sve riječke osnovne škole. Osim popularizacije sporta, cilj Ri Move škole je i integracija sporta u vremenski okvir produženog boravka, što djeci ostavlja više slobodnog vremena izvan nastave. Poznato je kako je za zdravo odrastanje djece uz kretanje važna i prehrana, upravo i zbog toga kada znamo da danas u osnovnim školama 40 posto dječaka i 26 posto djevojčica ima višak tjelesne mase, kazala je Tea Mičić iz Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.




Foto I. Tomić


Foto I. Tomić



Voditeljica RiMove projekta Katarina Jusup-Dodig istaknula je kako se program provodi za vrijeme produženog boravka i cjelodnevne nastave, a osim u školama, učenike se vodi i na »teren« – Bazene Kantrida, Centar Zamet, Zvjezdarnicu…


– Učenike od prvog do četvrtog razreda podučavaju educirani treneri i sportaši, a uključene sportske grane omogućuju djeci da istraže i razviju raznolike vještine te da steknu zdrave navike redovitog kretanja. U sklopu projekta RiMove provode se programi iz atletike, gimnastike i juda, ali se priključuju i ostali sportovi, pa je tako nakon prošlogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji popularniji postao nogomet, a posljednjih dana zbog prvenstva u Njemačkoj i rukomet. Također se kroz projekt provodi i čitav niz drugih aktivnosti kao što su upoznavanje djece sa svim sportovima u našem gradu kroz prezentacije, posjetima poznatih sportaša, posjetima i korištenjem sportskih objekata, razne humanitarne akcije i drugo – kazala je Jusup-Dodig, podsjećajući kako je sudjelovanje u projektu za sve učenike besplatno.Projekt je nadograđen implementiranjem Škole zdrave prehrane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, gdje djeca uče o važnosti zdrave prehrane, Eco-cornerom, projektom koji provode tvrtka Metis d.o.o., HNK Rijeka i RSS.