Ojačana flota

NOVA DAMA JELENA Novi katamaran Jadrolinije stigao brodom iz Singapura

Anto Ravlić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA – Novi katamaran Jadrolinije stigao je iz Singapura u brodogradilište Viktor Lenac, gdje će se iskrcati s broda. Radi se o katamaranu dužine 42 metra, kapaciteta 400 putnika. Novonabavljeni aluminijski katamaran, novogradnja je tvrtke Damen, svjetski poznatog proizvođača putničkih brodova. Pretpostavlja se da bi katamaran mogao u funkciju već za mjesec dana.


Podsjetimo da je Jadrolinija Akcijskim planu za obnovu flote (razdoblje 2018. – 2021.), planom poslovanja i planom nabave predvidjelo značajna ulaganja u obnovu zastarjele flote brodova.


Posadu čini osmero članova. Maksimalna brzina iznosi 40 čvorova. Katamaran nudi komfor za putnike. Može se pohvaliti modernim salonom za putnike na dvije razine koji uključuje i caffe bar. Katamaran ima najmoderniji sustav za pročišćavanje voda. U potpunosti je prilagođen osobama s invaliditetom.




Službena primopredaja katamarana obavit će se u nekih tjedan dana. Svi katamarani nose hrvatska ženska imena. Pretpostavlja se da će se tradicija nastaviti. Tako će se katamaranima Olea, Silba, Adriana, Dubravka, Judita, Karolina, Novalja, Dora i Vida vjerojatno pridružiti Jelena. Novi katamaran nosit će ime po hrvatskoj kraljici Jeleni.


U Jadroliniji izražavaju zadovoljstvo osnaživanjem flote katamarana.


– Ovaj brod vrhunske kvalitete i velikog kapaciteta omogućit će poboljšanje usluge Jadrolinije na brzobrodskim linijama, ali i biti dobar odgovor sve većim zahtjevima tržišta. Naime, potražnja za brzim brodskim prijevozom raste iz godine u godine na postojećim linijama, ali se ukazuju i prilike za otvaranje novih komercijalnih linija. Stoga će ovakva obnova flote omogućiti odgovor prilikama na tržištu kao i omogućiti povećanje prihoda Jadrolinije.


Veseli nas činjenica da se floti Jadrolinije priključuje ovakav katamaran, zavidnih karakteristika i maritimnih sposobnosti, na zadovoljstvo svih naših putnika i djelatnika, rekao je predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta.