Kompletna oporba će bojkotirati sjednicu

NIŠTA OD POVEĆANJA KOMUNALNE NAKNADE Sanja Udović izgubila većinu u viškovskom Općinskom vijeću

P. N.

Odluke OV Viškovo se mogu donijeti isključivo većinom glasova vijećnika, a u ovom trenutku je jasno da Sanja Udović takvu većinu nema, niti je može ostvariti pritiscima i prijetnjama te prebacivanjem odgovornosti na vijećnike. Za ovu situaciju i moguće posljedice isključivu odgovornost snosi upravo Sanja Udović', piše u priopćenju 



 


Ovim priopćenjem želimo informirati zainteresiranu javnost, sva Općinska tijela koja sudjeluju u prisilnom održavanju sjednice Općinskog vijeća Viškovo (u nastavku; OV Viškovo), kao i druge zainteresirane da kompletna oporba i predsjednica Vijeća OV Viškovo, što bi činilo većinu u OV Viškovo, ponovno neće sudjelovati na sjednici OV Viškovo, dana 1.prosinca 2018., na kojoj bi se trebala donijeti Odluka o komunalnoj naknadi i njezinoj visini, pourčili su lista grupe birača nositeljice Ksenije Žauhar, Kluba vijećnika HDZ-HSS, lista grupe birača nositeljica Milana Pavelića te Akcija mladih.


 




‘Budući da je rok za usklađenje Odluke o komunalnoj naknadi s novim Zakonom u veljači 2019. godine, OV Viškovo na 19. sjednici, održanoj 28.studenog 2018.godine nije prihvatilo prijedlog Načelnice Odluke o komunalnoj naknadi, jer istim nisu uvažene odredbe Zakona vezano uz određivanje zona prema stupnju komunalne opremljenosti naselja u općini, niti su dovoljno razrađeni drugi elementi obračuna komunalne naknade. Sve to izmijenjenim prijedlogom Odluke za današnji nastavak sjednice nije uvaženo, nego su predložena druga rješenja koja nismo u mogućnosti u ovom momentu razmatrati. S druge strane odustanak Sanje Udović od namjere povećanja visine komunalne naknade od 20% nije moguće podržati s obzirom na propušteni zakonski rok donošenja takve Odluke.


 


Kako je Odluku potrebno uskladiti s izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu  do veljače 2019. godine ovo Općinsko vijeće ima još  dovoljno vremena za donošenje Odluke, a kod prijedloga njenog donošenja, sukladno Poslovniku OV Općine Viškovo trebali bi raspravljati Odbori i međustranački kolegij OV-a.


 


Glede Odluke o vrijednosti boda B komunalne naknade, izmjenom Zakona o komunalnom gospodarstvu predviđeno je da se u Rješenju bod ne iskazuje na mjesečnoj nego godišnjoj razni, ali izmjene Zakona ne predviđaju sankcije, a važeća Rješenja nije potrebno mijenjati jer vrijednost boda ostaje ista.


 


Ono što bi bilo izričito nezakonito je da na današnjoj Sjednici OV Viškovo donese Odluke o vrijednosti boda B komunalne naknade za 2019. godinu. Zakonom o komunalnom gospodarstvu i njegovim izmjenama izričito se ne smije prekoračiti rok do 30.11. tekuće godine za donošenje Odluke o vrijednosti boda B komunalne naknade za sljedeću godinu (prekluzivni rok Zakona o komunalnom gospodarstvu). Kako nije poštivan Zakonom određeni rok za donošenje Odluke o vrijednosti boda B komunalne naknade za 2019. godinu, sukladno članku 94. stavak 8. za 2019. godinu visina boda B komunalne naknade ostaje ista.


 


Slijedom svega navedenog, nema nikakvog razloga sudjelovati u večerašnjem nastavku 19. sjednice OV Viškovo, na kojem, ako bi se donijela  Odluka o vrijednosti boda B komunalne naknade za 2019. godinu, ista bi bila  neprimjerena i nezakonita i kao takva bi se dostavila na hitno postupanje za utvrđivanje i nadzor zakonitosti Odluke nadležnom Uredu Državne uprave u PGŽ.


 


Ovim priopćenjem isto tako želimo naglasiti kako se na vijećnike vrši  snažan pritisak za dolazak na  današnji nastavak sjednice te se nastoji prebaciti krivnja i odgovornost za ne donošenjeOdluka. Ovakav slijed događaja je posljedica bahatosti i tvrdokornog nametanja prijedloga Sanje Udović pod svaku cijenu, makar i s očitim lošim posljedicama za Općinu.


 


Odluke OV Viškovo se mogu donijeti isključivo većinom glasova vijećnika, a u ovom trenutku je jasno da Sanja Udović takvu većinu nema, niti je može ostvariti pritiscima i prijetnjama te prebacivanjem odgovornosti na vijećnike. Za ovu situaciju i moguće posljedice isključivu odgovornost snosi upravo Sanja Udović’, piše u priopćenju koje potpisuju Ksenija Žauhar (članica Općinskog vijeća liste grupe birača nositeljice Ksenije Žauhar), Marina Tomić Pujić (Klub vijećnika HDZ-HSS), Mirna Međimorec (lista grupe birača nositeljica Milana Pavelića) te Bojan Kurelić (AM).