Tradicionalna gastro fešta

NIŠ NI BOJE OD PALENTE KOMPIRICE U Čavlima održan 11. festival palente i sira

Sanja Gašpert

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Ove smo godine utrošili 130 kilograma krumpira, 150 kilograma grobničke »muke«, tri kilograma masla i četiri kilograma soli, a sve se kuhalo oko tri i pol sata, kazala je Grozdana Rak



ČAVLE Oko pola tone teška palenta kompirica istrešena je malo poslije 20 sati na »taruj« u centru Čavala, uz mnoštvo posjetitelja i pjesmu »Niš ni boje od palente kompirice«, a bio je to vrhunac ovogodišnjeg, 11. festivala palente i sira, najprepoznatljivije i najmasovnije manifestacije na Grobnišćini, kojoj je svrha promovirati dio grobničke tradicije, točnije palentu kompiricu – najpoznatiji grobnički brend.


I ove godine u organizaciji su snage udružile dvije susjedne turističke zajednice – Čavle i Jelenje, uz podršku Udruge Palentar te pod pokroviteljstvom općina Čavle i Jelenje, kao i Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu Ravna Gora, a volontersku pomoć dale su i brojne udruge, među kojima Grobnišćica, Udruga umirovljenika Čavle, DVD Čavle, Grobnički dondolaši, Vidov san i druge.



 Dokumentarni film »Žganci«


Čavle je posjetila i ekipa Slavica Filma iz Velike Gorice koja na nekoliko lokacija u Hrvatskoj snima igrano-dokumentarni film »Žganci«, koji je podržao i Hrvatski audio vizualni centar.




– U sklopu etnoloških filmova koji promoviraju stare zanate i običaje počeli smo snimanje filma »Žganci«, uglavnom na lokacijama u Turopolju, ali i drugim dijelovima, pa tako i na Grobniku. Žganci ili palenta bili su jelo koje je prehranjivalo narode, siromašno jelo koje je postalo jako važno. Pokazuje kako jednostavnost s vremenom daje bogatstvo, kazala je diplomirana filmska redateljica Romana Rožić.



Manifestacija je pokrenuta 2007. godine, od kada se održava naizmjenično – jedne godine u Dražicama, a druge u Čavlima, na inicijativu danas pokojnog Živka Šupka, s osnovnim ciljem – da se spasi od zaborava grobnička tradicija, palenta i grobnički sir. Uz Šupka, inicijativu je podržao i Ivan Kruljac, a u izradi potrebne opreme – kotlića, »taruja«, gorača za plin i ostale potrebne opreme, pomoć su pružili »3. maj«, Stolarija Došen, Arpugo, KRANing.


Program na glavnom čavjanskom trgu počeo je već u 15 sati »strganjem kompira«. U 17 sati upaljen je oganj, a ubrzo potom počelo je i kuhanje, u čemu se izmjenjivalo tridesetak kuhara, koje je i ove godine predvodila meštrica Grozdana Rak.


– Ove smo godine utrošili 130 kilograma krumpira, 150 kilograma grobničke »muke«, tri kilograma masla i četiri kilograma soli, a sve se kuhalo oko tri i pol sata, kazala je Grozdana Rak.


Festival su popratili i čelni ljudi dviju grobničkih općina – Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle i Robert Marčelja, načelnik susjedne Općine Jelenje.


– Festival palente i sira projekt je koji je ujedinio dvije grobničke općine, a koji promovira našu grobničku palentu, na kojo smo svi mi odrasli, koji je i danas barem jedanput na tjedan imamo na meniju, ali ovako velika može se vidjeti samo jedanput na godinu, kazala je Cvitan Polić, dok je Robert Marčelja pohvalio manifestaciju i najavio njezino 12. izdanje sljedeće godine u Dražicama.


snimio Roni BRMALJ


snimio Roni BRMALJ



Direktor čavjanske Turističke zajednice Ivan Salamon kazao je kako je festival važan za brendiranje palente kompirice i zahvaljujući njemu ova grobnička delicija našla se na meniju svih ugostiteljskih objekata na Grobnišćini i promovirala Grobnik nadaleko. Salamon je predstavio i promotivne majice Festivala koje nose logo »Krepat, krepat ma ne molat, kompiricu kuhat!«.


Festival je i ove godine imao popratni program, u kojem su nastupili KUD Zvir Jelenje, Zumba Čavle, Sirius – plesni centar i D’Beni Band, a voditelji su bili Joso Krmpotić i Frenki Fućak.


Također, bila je organizirana i sajamska ponuda s proizvodima lokalnih OPG-ova.


snimio Roni BRMALJ


snimio Roni BRMALJ



snimio Roni BRMALJ


snimio Roni BRMALJ