Javni poziv

NEZAINTERESIRANI ZA ZDRAVLJE Samo tri posto Riječana traži da im se s krovova ukloni azbest

Ljiljana Hlača

Nažalost, ne možemo biti zadovoljni s odazivom vlasnika odnosno upravitelja građevina na kojima su ugrađeni materijali koji sadrže azbest, a najčešće je riječ o krovovima, ističu u Odjelu gradske uprave za urbanizam



RIJEKA Na poziv Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem upućenom vlasnicima, odnosno korisnicima građevina s azbestom na području grada Rijeke, pristiglo je 100 prijava.


Poziv je bio raspisan krajem listopada i bio je otvoren mjesec dana. Cilj je bio prikupljanje podataka o lokacijama građevina i procjeni količina za kojeg je izvjesno da će postati azbestni otpad.


– Nažalost, ne možemo biti zadovoljni s odazivom vlasnika odnosno upravitelja građevina na kojima su ugrađeni materijali koji sadrže azbest, a najčešće je riječ o krovovima, ističu u Odjelu gradske uprave za urbanizam.




– U roku je zaprimljeno oko 100 prijava za oko 14.300 metara kvadratnih krovnih površina. U odnosu na oko 2.600 građevina za koje smo procijenili da imaju krovne pokrove koji sadrže azbest, očito je da je riječ o simboličnom broju prijava, a jednako se može reći i za količine jer je prijavljeno tek oko 3 posto od količine krovnog pokrova koji je procijenjen na 9 do čak 10.000 tona, dalje je navedeno.


Prikupljeni podaci proslijedit će se Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, radi planiranja sustava gospodarenja građevnim otpadom koji sadrži azbest.