Predsjednik Bure

NE PRIZNAJE KAZNU Burić: ”Razriješiti predsjednika Vijeća”; Poropat reagira: ”Isto prema svakom vijećniku”

Damir Cupać

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

RIJEKA Predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić najavio je da će u ožujku ove godine podnijeti prijedlog riječkom predstavničkom tijelu za razrješenje predsjednika Gradskoga vijeća zbog laži koje je iznosio javno, manipulacija i sramoćenja funkcije koju obnaša.– Vjerujem da će me podržati gradski vijećnici HDZ-a, Akcije mladih i Mosta, a cilj mi je da se čuje istina i da se otkrije što se točno dogodilo kada sam isključen sa sjednice Gradskoga vijeća i dobio zabranu dolaska na još jednu, pojasnio je Burić. On je dodao da bi prijedlog o razrješenju išao već tijekom ovoga mjeseca, ali da ga ne može podnijeti zbog zabrane dolaska.

Jedno u Saboru, drugo u Rijeci




– HNS je uoči lokalnih izbora vodio žestoku opozicijsku kampanju. Išarali su grad grafitima Bukša vs. Obersnel. Devastirali su fasade, a obmanjivali su birače lažnim i pokvarenim porukama kako bi ih prevarili. SDP i HNS danas su u koaliciji koju su potpisali, ali je ne žele predočiti javnosti. To govori o njihovoj transparentnosti. Promijenjen je i direktor Razvojne agencije Porin, a na to je mjesto od studenoga 2018. godine uhljebljen HNS-ovac. Toj je stranci očito jedino bitno prljanje grada i uhljebljavanje, ocijenio je Burić. On se osvrnuo i na SDP, ocijenivši da je ta stranka frustrirana.


– SDP je i licemjeran. Kada je isključen jedan saborski zastupnik jer je dobio kaznu u dvostrukom trajanju, njihovi zastupnici su ocijenili da se radi o izvanrednom presedanu i ubojstvu demokracije. A u Rijeci isti taj SDP i gradski vijećnik Vojko Braut podržali su odluku predsjednika Gradskoga vijeća koja je temeljena na lažima i manipulaciji. Ne priznajem sud njihove partije i naglašavam da za SDP vrijede jedna pravila u Saboru, a druga u Rijeci. A najgore je to što je moja kazna temeljena na lažima predsjednika Gradskoga vijeća, a što je on u svojoj javnoj izjavi i potvrdio. Očito je da se HNS i sada ponaša kao prije izbora – vara birače, zaključio je Burić.Na navode gradskoga vijećnika Hrvoja Burića reagirao je predsjednik Gradskoga vijeća Andrej Poropat.

Sve definirano Poslovnikom


– Drago mi što je kolega Burić radikalno promijenio retoriku pa više ne tvrdi po medijima, riskirajući kaznenu prijavu, da sam lažirao videozapis sa sjednice. Što se tiče točke o razrješenju – naravno da će biti uvrštena na dnevni red ukoliko se predloži. O spornom incidentu sam već sve rekao, Burić je nekoliko puta bio upozoren prije bilo kakve sankcije, no nije odustajao od vrijeđanja i omalovažavanja te drugog izbora prema Poslovniku naprosto nije bilo. Uostalom, to je potvrdio i Odbor za statut.Kako drugi i zbog čega glasaju ne bih komentirao, ali ono što znam za sebe jest da je moja savjest čista i da bih postupio isto kada bi se bilo tko od vijećnika ponašao kao Burić toga dana. To nema veze s demokracijom, kako Burić kaže, već s osnovama kulture koja je propisana u obavljanju vijećničke dužnosti. Ako nitko, barem je Burić taj koji itekako zna izraziti sve svoje stavove i koji to čini, međutim u ovom slučaju ipak nije bilo do političkih stavova, već do ponašanja i kućnog odgoja, ako ćemo tako, do ponašanja koje je nedopustivo, a što je upravo definirano i Poslovnikom prema kojem je predsjednik Vijeća dužan postupati. Možda ima kolega kojima je u redu Burićevo ponašanje i možda bih mu i sam u privatnoj situaciji drugačije odgovorio, no kod javnog obnašanja dužnosti pravila kulture su jasna. Do sjednice u ožujku predlažem da se fokusiramo na one teme koje su našim sugrađanima zaista važne – naveo je Poropat.