Sveučilište čeka akreditaciju

NASUŠNA POTREBA Na jesen u Rijeci kreće izobrazba prvih budućih logopeda?

Ingrid Šestan Kučić

Logopeda u Rijeci i PGŽ-u kronično nedostaje / Snimio  Vedran KARUZA

Logopeda u Rijeci i PGŽ-u kronično nedostaje / Snimio Vedran KARUZA

Studij logopedije bi se izvodio na Sveučilištu u Rijeci, ali ne na jednoj sastavnici jer su u izvedbu uključeni stručnjaci s različitih sastavnica. No, namjera je da taj studij bude samo začetak budućeg sveučilišnog odjela kao zasebne sastavnice



RIJEKA Prođe li postupak akreditacije, Sveučilište u Rijeci već će od iduće akademske godine započeti s izvođenjem novog studijskog programa, a riječ je o nasušno potrebnom studiju logopedije koji bi od jeseni moglo pohađati 30 studenata.


Navodeći kako već dvije godine od samog početka mandata Sveučilište intenzivno radi na pripremnim aktivnostima vezanim uz pokretanje novih studijskih programa, posebice onih deficitarnih u regiji, ali i u Hrvatskoj, rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ističe da se posebni napori ulažu u pripremu i pokretanje studija logopedije, jer je potreba za logopedima ovog trenutka najveća.


Dobra suradnja


– Prema početnim planovima trebali smo započeti s nastavom akademske godine 2020./2021. Međutim, zbog stvarno urgentnog kadrovskog deficita logopeda u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj, činimo sve da nastava na preddiplomskom studiju krene već sljedeće akademske godine. Naše je napore prepoznala ministrica Blaženka Divjak pa imamo veliku podršku i iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te s nacionalne razine. Studijski program sa svim detaljima vezanim uz sadržaj, kadrove, prostorne i druge kapacitete je koncipiran, ali treba proći postupak akreditacije koji je zahtjevan i dugotrajan. No, nadamo se da ćemo sve uspjeti riješiti na vrijeme – najavljuje rektorica.




Ujedno dodaje kako se radi o studiju koji postoji samo na Sveučilištu u Zagrebu, a zahvaljujući iznimno profesionalnoj suradnji s dekanicom Snježanom Sekušak-Galešev i djelatnicima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te podršci uprave Sveučilišta u Zagrebu, uspjelo se u svim segmentima složiti program koji bi se u početku dijelom oslanjao na stručnjake sa Sveučilišta u Zagrebu i vanjske suradnike, a s vremenom se pokrivao isključivo kadrovima sa Sveučilišta u Rijeci.


– Uistinu smo zahvalni kolegama zbog podrške da se potrebni i kvalitetni kadrovi obrazuju i u Rijeci. Projekt sjajno vodi prorektorica za studije i studente Sanja Barić, unatoč vrlo izazovnim akreditacijskim uvjetima pokretanja novih studija za koje još ne postoji nastavnički kadar na našem Sveučilištu. Plan je da se u prvu godinu upiše 30 studenata, a toliko i svake iduće godine – pojašnjava prof. dr. Prijić Samaržija.


Osigurati ekspertizu


Studij logopedije, kaže, izvodio bi se na Sveučilištu u Rijeci, ali ne na jednoj sastavnici jer su u izvedbu uključeni stručnjaci s različitih sastavnica. Međutim, namjera je da taj studij bude samo začetak budućeg sveučilišnog odjela kao zasebne sastavnice.


– Naime, zbog velikih potreba za stručnjacima u domeni defektologije, socijalnog rada i socijalne pedagogije, plan nam je kontinuirano raditi na novim studijskim programima kako bismo osigurali ekspertizu za zajednicu, ali i studije koji odgovaraju interesima i izazovima zapošljivosti naših studenata – zaključuje rektorica.