Podaci HGK

NAJVEĆI PRIHODI U ŽUPANIJI Na prvom mjestu Plodine, slijedi “3. maj” s preko milijardu kuna prihoda

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Udio 40 najvećih obuhvaća 26,7 broja zaposlenih, 39,9 ukupnih prihoda, 47,1 posto izvoza, 26,7 posto uvoza i 32,2 posto investicija u novu imovinu svih poduzetnika PGŽ-a



RIJEKA Poduzetnici u Primorsko-goranskoj županiji, njih ukupno 10.189, lani su ostvarili prihode veće od rashoda, dakle poslovali su pozitivno, te im je ukupni lanjski konsolidirani financijski rezultat iznosio 1,38 milijardi kuna (prihodi minus rashodi, umanjeno za porez na dobit).


To je povećanje od 175 milijuna kuna ili 14,5 posto u odnosu na 2016., navodi se u materijalu HGK-Županijske komore Rijeka »Gospodarstvo Primorsko-goranske županije u 2017.« Ostvaren je i pozitivan trgovinski saldo, odnosno izvoz je bio veći od uvoza, i to za 8,4 milijarde kuna, što je rast od 14,4 posto u odnosu na 2016.


Ukupni prihod poduzetnika iz PGŽ-a u apsolutnom iznosu lani je iznosio 38,3 milijarde kuna, a od toga čak 15,3 milijarde kuna otpada na prvih 40 poduzetnika s najvećim prihodima.




Prema rangu poduzetnika po prihodima, koji je HGK Rijeka objavio, odnosno obradio u istoj publikaciji, a temeljem podataka Fine, lani je u PGŽ-u najveći prihod ostvario trgovački lanac Plodine, čak 4,2 milijarde kuna. Plodine imaju i najviše zaposlenih: 3.582 djelatnika.


Odmah iza Plodina je brodogradilište »3. maj«, koje je ostvarilo preko milijardu kuna prihoda (1.018 mlrd) te se ističe vrijednošću izvoza nešto većem od 309 milijuna kuna, dok je uvoz stotinjak milijuna, pa je dakle veliki neto izvoznik. (Tabela HGK uključuje podatke o prihodima, broju zaposlenih, izvozu, uvozu i investicijama).


Slijedi Jadrolinija, s 921,7 milijuna kuna prihoda i vrijednošću izvoza od 138 milijuna kuna, bez protustavke u uvozu.


Četvrti na rang listi poduzetnika PGŽ prema visini prihoda je GP Krk (674,7 milijuna kuna prihoda), a peti JGL čiji su prihodi lani iznosili 634 milijuna kuna, izvoz 333,7 milijuna kuna, a uvoz 204 milijuna te je također riječ o neto izvozniku, kao što je slučaj i sa sljedećim na listi – brodogradilištem »Viktor Lenac«, koje je ostvarilo 521 milijun kuna prihoda te čak 463,6 milijuna kuna izvoza, uz uvoz od svega 20,3 milijuna kuna.


Po prihodima slijede Trgovina Krk iz Malinske (gotovo 400 milijuna kuna prihoda), Logista d.o.o. Rijeka (trgovina na veliko duhanskim proizvodima, prihod od 364,9 milijuna kuna) te tvrtka Clavoip, u djelatnosti ostale telekomunikacijske djelatnosti, s prihodom od 337 milijuna kuna i izvozom od 335 milijuna kuna. To je deset najvećih.


Odmah nakon njih po visini prihoda slijede dva hotelijera – Liburnia Riviera hoteli iz Opatije te Jadranka Hoteli Mali Lošinj. Riječ je naravno o značajnim neto izvoznicima.


Po veličini su nadalje rangirani: Autotrans, Meeting Point Croatia (putnička agencija), Brodokomerc Nova, Metis, Manšped, Katarina line, G.P.P. Mikić, Rijeka Trans, Cedar Kastav, ACI, Amec Rijekatekstil, Jadranka trgovina Mali Lošinj, Luka Rijeka, Tia partner d.o.o., Mick d.o.o., Ljekarna Pablo, Imperial Rab, Milenij Hoteli, Auro Domus, Montelektro, KD Autotrolej, Elcon Geraetebau, Hrvatski nogometni klub Rijeka, Stomatološka poliklinika Rident, Medmar, Grandi Lavori Fincosit s.p.a., PIK Rijeka te Vargon na 40. mjestu.


Ovih dakle 40 poduzetnika ukupno zapošljava 16.849 radnika, lani je ostvarilo 15,3 milijardi kuna prihoda, gotovo 4 milijarde kuna izvoza, 922 milijuna kuna uvoza te 472 milijuna kuna investicija.


U odnosu na ukupne podatke za poduzetnika PGŽ, »udjel 40 najznačajnih tvrtki obuhvaća 26,7 posto broja zaposlenih, 39,9 ukupnih prihoda, 47,1 posto izvoza, 26,7 posto uvoza i 32,2 posto investicija u novu imovinu«, navodi se u HGK-ovoj publikaciji.


Budući da je među velikim poduzetnicima u PGŽ-u obično rangirana i Erste banka, pitali smo gdje je, a u HGK smo dobili odgovor da su banke izuzete iz analize jer nisu obveznice podnošenja ovog tipa financijskog izvješća Fini. U Erste banci smo pak za svaki slučaj provjerili – sjedište nisu promijenili. I dalje je u Rijeci.