Ljaga

NAJGORA PROSLAVA U HRVATSKOJ Sa svih strana stižu osude divljanja riječkih maturanata

Ingrid Šestan Kučić

Ovogodišnja maturijada pamtit će se i po ustaškim znakovima na spomeniku na Delti / Snimio Mmarko GRACIN

Ovogodišnja maturijada pamtit će se i po ustaškim znakovima na spomeniku na Delti / Snimio Mmarko GRACIN

Duboko žalimo zbog toga, budući da smo zajednički s njihovim roditeljima, četiri godine ulagali napore da ih odgojimo i pripremimo za zahtjevno svjetsko tržište rada koje zahtijeva  maksimalnu  toleranciju prema svima i gdje nema mjesta netrpeljivosti po biloj kojoj osnovi, kaže Gordan Papeš, ravnatelj



RIJEKA  Riječki su maturanti ove godine pokazali veliko srce u humanosti. Treću godinu budući dizajneri unutrašnje arhitekture Građevinske tehničke škole pekli su palačinke na Korzu, a prikupljena sredstva donirat će udruzi Portić i njihovom poznatom projektu »Tete pričalice«.


Prikupljale su se i namirnice za Socijalnu samoposlugu pa su tako učenici Prve riječke hrvatske gimnazije na Maturijadu stigli bez brašna, a ova će generacija maturanata ostati zapamćena i po rekordnom odazivu akciji dobrovoljnog darivanja krvi, jer učenici 13 škola prikupili su čak 101 dozu krvi.


Međutim, uz humanost, ovogodišnja će Maturijada ostati zapamćena i po do sada u Rijeci neviđenom devijantnom ponašanju maturanata u režiji nekolicine slavljenika koji su uspjeli defileom po Korzu uz povike »Za dom spremni« i »Ajmo, ajmo, ustaše« te paljenjem velike količine baklji i dimnih bombi zaviti Korzo u crno i  zasjeniti sve ono dobro što su njihovi kolege uoči proslave učinili.




Zastrašujući prizor horde u crnim majicima koja skandirajući prolazi riječkom šetnicom režirali su učenici Pomorske škole Bakar te time Rijeku ove godine svrstali u sam vrh liste najgore Norijade u Hrvatskoj. Kulminacija devijantnog ponašanja bila je oskvrnuće Spomenika oslobođenja na Delti ustaškim i drugim fašističkim simbolima.


Iako su simboli brzom reakcijom komunalnih redara odmah uklonjeni, slika spomenika, kao i potpuno crnog Korza, vrlo brzo se proširila društvenim mrežama i medijima, a osude ponašanja maturanata počele su pljuštati sa svih strana.


Ponašanje budućih pomoraca neugodno je iznenadilo i samu Pomorsku školu Bakar, jer kako navodi ravnatelj Gordan Papeš, jutro uz druženje i roštilj u Bakru prošlo je bez ikakvih incidenata.



Ukupna šteta koju su maturanti Pomorske škole Bakar pričinili na dvama autobusima Autotroleja u utorak iznosi nešto manje od dvije i pol tisuće kuna, potvrđeno je jučer iz gradskog prijevozničkog poduzeća. Unatoč brojnim oštećenjima unutar vozila, šteta je relativno mala, jer su, poučeni iskustvima iz priješnjih godina, iz Autotroleja na liniju koja prevozi učenike Pomorske škole u utorak, zadnji dan nastave maturanata, uputila vozila starijeg godišta.–  Oba autobusa su iz 1995. godine, a takva starija vozila uvijek i šaljemo na prijevoz maturanata iz Bakra, obzirom da se ovakve situacije ponavljaju svake godine, kazala je glasnogovornica Autotroleja Kristina Prijić.Maturanti iz Bakra su, prilikom prijevoza do Rijeke, oštetili unutrašnjost dva vozila, porazbijavši rasvjetna tijela i bočne obloge, a izbili su i krovne »portele« te se tijekom vožnje pokušavali popeti na krov autobusa. –  Unatoč tome što su bili pod policijskom pratnjom, policija nije reagirala tijekom vožnje, dok su prilikom dolaska na Fiumari maturanti samostalno otvorili izlazna vrata, aktivirali jednu od dimnih bombi i razbježali se. Prema prvim podacima, šteta na ova dva autobusa procjenjuje se na oko dvije tisuće i četiristo kuna, što će KD Autotrolej pokriti preko osiguravajuće kuće, kazala je Prijić. (M. Gl.)


Pouke za ubuduće


– Učenici su upozoreni na kulturu ponašanja u krugu škole, a kasnije i u Rijeci. Pamučne majice u kojima su  ujutro učenici došli u školu, a  koje su dali sami izraditi nisu imale nikakva nedopuštena obilježja. Druženje u krugu učeničkog doma i škole proteklo je  u redu i bez incidenata, a nakon toga autobusima su krenuli u Rijeku na zajedničko druženje s ostalim maturantima. Autobusi su imali unaprijed dogovorenu policijsku pratnju. Dio učenika je po dolasku na Korzo, ponesen atmosferom,  pokazao neprimjereno ponašanje  paleći baklje koje su nabavili kao navijačke rekvizite, znajući da je njihova uporaba nedopuštena. Prema snimkama koje smo vidjeli, dio maturanata je izvikivao parole neprimjerenog sadržaja. Duboko žalimo zbog toga, budući da smo zajednički s njihovim roditeljima, četiri godine ulagali napore da ih odgojimo i pripremimo za zahtjevno svjetsko tržište rada koje zahtijeva  maksimalnu  toleranciju prema svima i gdje nema mjesta netrpeljivosti po biloj kojoj osnovi.  Žao nam je što su  učenici podlegli atmosferi i iskoristili trenutak, misleći da time osvajaju neke slobode za koje izgleda smatraju da su bili zakinuti. Budući je ovakvo neprimjereno ponašanje bacilo ljagu na cijelu školu,  na sjednicama Razrednih vijeća preispitat ćemo prijedloge za pohvale i nagrade  učenicima jer smo stekli dojam da su gotovo svi bili suglasni s ponašanjem koje su pojedinci neprimjereno manifestirali. Posve je sigurno da smo iz ovih nemilih događaja izvukli pouke, te ćemo se u budućim situacijama postaviti na konstruktivniji način. Ispričavamo se  građanima Rijeke  i preuzimamo dio svoje odgovornosti, a u tijeku je i suradnja škole s MUP-om vezano za otkrivanje  neposrednih počinitelja, ističe Papeš.



Je li bio dovoljan broj policajaca koji je osiguravao  mnogobrojnu mladost koja je s pjesmom, brašnom i alkoholom defilirala po gradu i Korzom proslavljala posljednji dan srednjoškolskog obrazovanja?  Neki kažu jest, neki sumnjičavo vrte glavom, kažu bilo ih je nedovoljno. No, ekscesi i divljaštvo su ipak zabilježeni. Je li policija mogla spriječiti paljenje baklje nasred Korza? Pravog odgovora nema…(Ne)zreli maturant koji je uspio na Spomeniku oslobođenja na Delti neometano ispisati ustaško znakovlje bit će prekršajno sankcioniran. I to malac koji je roden 2000. ili 2001. godine!? Je li ispisivanje ustaškog znakovlja na Spomeniku mogao spriječiti slučajni prolaznik? Našao se u blizini zaposlenik gradske uprave koji je slučajno prolazio trasom Delte i  snimio mobitelom izgrednika, obavijestio policiju i komunalnog redara. Baš u tom trenutku dok je maturant ispisivao grafit, policajca nije bilo u blizini. Osamnaestogodišnjak je ipak brzo otkriven, priveden, policijski službenici u Trećoj postaji kriminalistički su istražili slučaj i vrlo brzo došli do autora grafita. Podnijeli su protiv njega prekršajnu prijavu iz Zakona protiv javnog reda i mira. Policajci su utvrdili identitet i 21-godišnjaka, mlađeg punoljetnika koji je oko 14,50 sati ispalio signalnu baklju na području Delte. I on je također prijavljen mjerodavnom sudu zbog prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Zaprimljena je i dojava o oštećenju autobusa gradskog prijevoznika Autotroleja koji je prometovao na relaciji Rijeka – Bakar. Visina materijalne štete nije poznata. I dalje se traga za osobom koja je ispalila baklju nasred Korza.Pitanje je stoga, je li problem u broju policajaca ili je problem daleko složeniji? Riječ je o punoljetnim sugrađanima, mladim osobama koje su tek zakoračile u društvo odgovornih jedinki za svoje postupke, da li se roditelji vlastitog podmlatka osjećaju odgovornima? (S. K.)


Bez odaziva maturanata


Iako je bilo iznimno zapanjujuće neprimjereno ponašanje maturanata ove godine, nije prva takva situacija na Maturijadi, jer prije dvije godine društvenim je mrežama kolala fotografija osmero maturanata s desnicama visoko podignutim u fašistički pozdrav snimljena upravo na Delti, a dan nakon proslave maturanti s fotografije svim su medijima uputili javnu ispriku opravdavajući učinjeno nezrelošću.


Međutim, i bez neprimjerenog skandiranja, grafita i baklji te dimnih bombi proslava maturanata svake godine izaziva negodovanje sugrađana. Kilogrami rasutog brašna, jaja, octa, kečapa, raznih boja i ulja te potoci alkohola i neorganizirano bauljanje centrom Rijeke malo tko smatra simpatičnim. Upravo kako bi tome stali na kraj, i Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka imali su već cijeli niz pokušaja organiziranja smislene i kulturne proslave, ali svaki od tih pokušaja bio je bezuspješan.



Neorganizirano divljanje ulicama nije svojstveno baš svim hrvatskim maturantima, ali ni onima izvan hrvatskih granica. Takva tradicija u susjednoj Italiji ne postoji, jer završetak srednjoškolskog obrazovanja uglavnom se slavi u obiteljskom krugu, a slično je i u Švedskoj gdje se ipak organizira svojevrsni defile ulicama, ali ni nalik na ovaj hrvatski. Dan proslave mature obično počinje svečanim doručkom, a zatim se nastavlja  okupljanjem u školi i zajedničkim istrčavanjem iz škole. Na školskom dvorištu dočekuju ih obitelj, rođaci i prijatelji koji maturantima daju panoe s njihovim fotografijama kad su bili mali, cvijeće, male boce šampanjca i slično. Nakon toga, maturanti kreću u obilazak grada na dekoriranim kamionskim prikolicama i u automobilima uz glazbu, a dan  završavaju u krugu obitelji ili s prijateljima u klubu, ali bez incidenata.



Posljednji takav pokušaj bio je lani kad je Grad u suradnji s Udrugom Ri Rock na Kontu organizirao cjelodnevnu manifestaciju pod nazivom Kontijada, no prošlogodišnja generacija maturanata u potpunosti je ignorilala događanja na Kontu, a bendovi na Kontu svirali su sami sebi. Godinu prije isti je pokušaj imala Primorsko-goranska županija smjestivši mjesto proslave ispred hotela Bonavia.


Sva ta iskustva pokazala su, kaže pročelnica Upravog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin, da je trošiti sredstva na nešto što je unaprijed osuđeno na propast, suludo.


– Svojim ponašanjem maturanti jednostavno pokazuju da sami žele organizirati zabavu povodom završetka školovanja i sve što je do sada pokušano bilo je bezuspješno – kaže pročelnica.


Izostala potpora škola


Lopticu odgovornosti Stilin prebacuje na škole i ravnatelje, jer kaže da Primorsko-goranska županija kao osnivač srednjih škola nije nadležna za maturante, a nije ni odgojno-obrazovna ustanova.


Škole, dodaje, na ponašanje maturanata moraju početi utjecati već na početku školske godine, a ukoliko su uspjele ove godine animirati velik broj maturanata za akciju dobrovoljnog darivanja krvi, onda ih mogu potaknuti i na primjerenije ponašanje.



Professor emeritus Fakulteta političkih znanosti Ivan Šiber ove godine obilježava 60. godišnjicu mature u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, a iako se proslava maturanata bitno promijenila u tih 60 godina, kaže kako se slavilo i onda.– 1958. godine nije se bacalo brašno, jer ga nije bilo. Tko je tada vidio bacati hranu. Ta je obijest došla s bezbrižnošću i normalnim životom. Današnji način slavlja maturanata je fenomen koji označava simbolični prelazak iz djetinjstva u zrelost. Ludosti koje rade emocionalno su pražnjenje. S druge strane, ovo što se dogodilo u Rijeci smatram provokacijom i reakcijom na subotnja događanja kad su se odvijala dva marša na Korzu, jer ukoliko nekim želiš manipulirati onda je to najlakše učiniti s mladima, ističe Šiber.Na ponašanje maturanata jučer su reagirali i Hrvatski laburisti koji su najoštrije osudili ekcese na Korzu i na Delti. – U Rijeci, za koju često kao njeni građani govorimo da je tolerantna, uključiva, otvorena za sve one koji žele u njoj živjeti, za vrijeme norijade odvijalo se nešto što nam je kao građanima Rijeke strano. Klicanje ustaških pozdrava, veličanje ustaškog i fašističkog režima, vandalizam nad spomenicima onih koji su se izborili za slobodu grada Rijeke i svih nas, nešto je na što kao građani ovoga grada nismo navikli, stoji u njihovom priopćenju.


 Sličan stav ima i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji ističe kako je Grad do sada, iako nije osnivač srednjih škola, u više navrata pokušao organizirati zabavu za maturnte, a posljednji put prošle godine.


– Program je organiziran upravo s ciljem zaustavljanja neorganiziranog lutanja maturanata, nerijetko i divljanja na gradskim ulicama kakvo smo, nažalost, imali prilike vidjeti i prekjučer. Želja je bila da se maturanti zabave i proslave kraj svog školovanja na siguran te njima prihvatljiv i zanimljiv način. Nažalost, niti prošle godine, niti za ranijeg pokušaja organiziranja proslave zadnjeg dana srednje škole, nismo dobili potporu profesora srednjih škola i sve je završilo prilično loše – izostala je očekivana organizacija učenika od strane srednjih škola i u konačnici smo dobili koncerte gotovo pa bez publike, odnosno divljanja koja su završila i uništavanjem inventara. Stoga je Grad Rijeka za sada odustao od organizacije proslave za maturante. Ipak, Grad Rijeka i dalje je spreman uključiti se u organizaciju programa za maturante, no prije svega očekujemo angažman škola i Županije kao osnivača srednjih škola kako bi zajedno osmislili i proveli program prihvatljiv za sve maturante, kaže Obersnel. Ujedno dodaje i kako nered ne rade baš svi maturanti, a one koje to čine trebala bi sankcionirati za to nadležna tijela.