Zašto ih je toliko

NAJEZDA KUKACA Riječane uznemirile žute bubamare i smrdljivi martini. Nemojte ih dirati

Ljiljana Hlača

Foto iStock

Foto iStock

U riječkom Prirodoslovnom muzeju, na naš upit ima li razloga za paniku i jesu li zaista ovi kukci, kako neki tvrde, opasni, kažu da razloga za brigu nema



RIJEKA Na društvenim mrežama posljednjih su dana veliku pozornost izazvale fotografije žutih bubamara koje su se, tvrde Riječani, raširile po cijelom gradu. Uz žute bubamare, mnogi spominju i problem s velikim brojem smrdljivih martina od kojih se, kažu, ne mogu obraniti.


Kada je riječ o žutim bubamarama, mnogi su se Riječani uznemirili zbog tvrdnji da uopće nije naša, »domaća« bubamara nego je riječ o kukcu koji je stigao – iz Kine. U riječkom Prirodoslovnom muzeju, na naš upit ima li razloga za paniku i jesu li zaista ovi kukci, kako neki tvrtde, opasni, kažu da razloga za brigu nema. Razlog ovoj pojavi je, objašnjavaju, vrlo je jednostavan – smrdljivi martini i bubamare jednostavno se spremaju za zimu, to jest za hibernaciju i traže tople prostore pa su se iz prirode »približili« ljudima i postali su vidljiviji.


– Kukci koji ne podnose hladnoću s prvim nižim temperaturama traže toplija staništa za prezimljavanje, a zatvoreni prostori idealni su za to. Pogotovo ako su mračni i ako u njima ima još i hrane. Ljeti se navedeni kukci nalaze u prirodi, u travi ili grmlju, gdje se i hrane i stoga su nama uvjetno rečeno nevidljivi – pojašnjava Marin Kirinčić iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka.




Potvrđuje činjenicu da je sve više stranih vrsta u nas, ali to je jednostavno tako – proces globalizacije i umrežene trgovine odražava se i na biosvijet. Žuta bubamara je čak i uvezena u Europu zbog svoje korisnosti kod uništavanja biljnih ušiju na usjevima, govori Kirinčić.


– Tu su još i klimatske promjene koje nekim vrstama idu na ruku, ali za neke znanstvene utemeljene tvrdnje po tom pitanju trebat će proći neko vrijeme – kaže naš sugovornik.


Dakle, dobra je vijest da niti smrdljivi martini, niti bubamare, nisu opasni gosti, samo ih ne treba dirati. Odnosno, ako se već usele u domove treba ih na što »galantniji« način izbaciti.


Poznato je da martin ispušta smrdljiv miris koji je zapravo njegova zaštita, a da žute bubamare ostavljaju žuti trag koji je teško poslije oprati. Navodno postoji priča da taj žuti trag može izazvati alergijsku reakciju, što se također spominjalo u komentarima na društvenim mrežama, ali to nije potvrđeno. Isto tako, preporuka je u ovo vrijeme držati prozore i vrata zatvorenima ili sve otvore zaštititi mrežicom. Poželjno je i provjeravati odjeću koja se sušila na otvorenome.


Navodno češnjak i metvica mogu poslužiti u svrhu zaštite doma.