Popularni klub na Trsatu

NAJ MJESTO ZA TARS EKIPU The Beertija – mjesto gdje su svi dobrodošli

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U The Beertiji se čovjek osjeća slobodno i nadasve ugodno. A taj se stupanj ljudskog zadovoljstva teško može izmjeriti, baš kao što se ne može ni platiti



S obzirom da ne postoji verificirani sustav koji bi mjerio kvalitetu na temelju definiranih parametara, ljestvicu najboljih ugostiteljskih objekata u Rijeci nije lako stvoriti. Naprosto, prosudbe su u konačnici uvijek – proizvoljne. Ali, kad s one neverificirane strane, od stotina i stotina ljudi čujete pohvalu, kad naprosto nikad ne »naletite« na nekog tko bi o pojedinom mjestu imao disonantne tonove, pa kad na kraju krajeva i osobno steknete uvid u »stanje stvari«, neki se zaključi ipak mogu i smiju donositi: The Beertija.


Je, kako joj i naziv na neki nači sugerira, rječ je o lokalu najdemokratskijeg tipa: svi su dobrodošli. Ponuda je vrlo slojevita no ono što Beertiju izdvaja iz mora sličnih, ono što joj daje pravo da i u neverificiranom sustavu bude na samom vrhu najboljih je činjenica da nigdje u široj okolici, dakle ne samo u Rijeci nego i županiji čija je ona središte ne postoji objekt koji u ponudi ima bezmalo 300 vrsti piva!


Nastupi pivara


– Ne bih se još uvijek zalijetala prema toj brojci, hajmo reć’ da nudimo više od 250 vrsta piva. Prvenstveno smo otvoreni prema hrvatskoj kvaliteti, prema pivarima i njihovim proizvodima koji to piće stvaraju od sirovina koje se u jednoj mjeri, koliko je to moguće, proizvode u Hrvatskoj, istaknula nam je Matea Benzan, između svih svojih zaduženja, ali i strasti prema glazbi, osoba koja vodi promociju i komunikaciju Beertije na društvenim mrežama.





Fotografirajte se i vaše radove šaljite na adresu Novog lista [email protected], s označenim odgovarajućim hashtagom (npr #beertija). Tu su i vrlo precizna pravila: za sudjelovanje u natjecanju potrebno je poslati fotografiju svoje ekipe na kojoj maksimalno smije biti 10 osoba iz nominiranih kafića. Fotografije će se objaviti na FB stranici Novi list, a dobitna ekipa je ona čija fotografija skupi najviše lajkova.



A kad je velik izbor piva u pitanju, jasno je kako se lokal pretvara iz mjesta u kojem se samo konzumiraju određena pića, u mjesto u kojem se ne samo pije nego i – komunicira. Drugim riječima, Beertija je svojevrsno okupljalište, ali na neki način i pozornica na kojoj se pojedinim pivama, posebno onima iz manjih serija, palac okreće na gore, ili na dolje što je srećom ipak znatno rjeđi slučaj. Kako bi se pak svatko imao pravo i mogućnost predstaviti sve brojnijoj i sve stručnijoj riječkoj pivskoj sceni, The Beertija četvrtkom omogućava nastupe pivara. Raznih veličina, različitog dijapazona proizvoda sve u cilju kako bi istinski zaljubljenici u taj planetarno rašireni proizvod, koji je k tome naš pratitelj od samog osvita civilizacije, dobili uvid u ono najbolje što se kod nas nudi.


Kulturni promotor


– Nije jednostavno ni ponuditi neki od proizvoda kad na listi imate više stotina vrsti pive. Stoga, konobari Beertije prije početka rada prolaze posebnu edukaciju kako bi mogli adekvatno ponuditi ono što gost želi. Nije njihov posao tek naručeno uslužiti, ne oni se često pretvaraju u prave pivske savjetnike, ističe nam Benzan.


A kao što je također poznato, piva je proizvod koji se savršeno sljubljuje s nogometom i rock glazbom. Nogomet u taj privlačni trsatski lokal ne stane, ali zato stane – glazba. Njoj je kad je živa svirka u pitanju, namijenjen manji, klupski prostor u nižoj etaži. Prostor je to koji je ugostio iznimno veliki broj glazbenika.





Od onih koji od svoje glazbe već mogu sasvim pristojno živjeti pa sve do bendova koji tek kroče na scenu. Na taj način Beerteja na sebe preuzima i svojevrsnu ulogu kulturnog promotora, prostora zahvaljujući kojem silni trud što glazbenici ulažu u svoj rad dobiva mogućnost prezentacije uvježbanog i skladanog.


– Poslujemo pet godina, nedavno smo proslavili i taj rođendan, a ono što je konstanta svih ovih godina, otvorenost je prema najvišim vrijednostima, prema ljudima koji ulažu jako mnogo truda i praktično sva materijalna sredstva koja imaju u svoju strast Bilo da je to proizvodnja piva, nekad i vrlo egzotičnih okusa, ili pak glazbe koja nikad neće biti masovno prihvaćena, zaključila je Benzan.





A ono što smo naglasili na početku: dio prosudbi temeljem kojih stvaramo zaključke i ocjene pojedinog prostora je izmjerljiv. Dio nije, dio njih se naprosto prepušta subjektivnim doživljajima. A kad smo već kod toga: u The Beertiji se čovjek naprosto osjeća slobodno i nadasve ugodno. A taj se stupanj ljudskog zadovoljstva teško može izmjeriti, baš kao što se ne može ni platiti.


U srijedu 14. studenoga predstavljamo Milord pub.