Osuvremenjivanje

NA PUTU TRANSFORMACIJE Kastav je prvi u Hrvatskoj donio strategiju razvoja pametnog grada

Srđan Brajčić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Kastav je prvi gradić u Hrvatskoj koji je donio strategiju razvoja pametnog grada, uz korištenje prednosti suvremene tehnologije, a u čijem je donošenju sudjelovalo gotovo 300 stanovnika



KASTAV Primorsko-goranska županija može se pohvaliti s brojnim projektima pametnog grada, čak i neki gradići, primjerice Kastav ili na otoku Krku, idu u tom smjeru. Vedran Kružić, ravnatelj regionalne razvojne agencije PGŽ-a i ekspert s dugogodišnjim iskustvom na području razvoja pametnih gradova, ističe da je upravo Kastav prvi gradić u Hrvatskoj koji je donio strategiju razvoja pametnog grada 2017. godine, u čijem je donošenju sudjelovalo gotovo 300 stanovnika.


– Ponosan sam što sam jedan od autora tog dokumenta koji su podržali vodeći ljudi Grada Kastva. Gradska aplikacija KastApp, pametne autobusne stanice s najavom dolaska autobusa, inteligentna javna rasvjeta, uvođenje digitalnih rješenja u upravu i javnu nabavu ili inovativni načini financiranja objekata za društvenu namjenu, samo su neka od rješenja koja su proizašla iz holističkog razvoja pametnog grada i u postupku su implementacije u Kastvu. Izgradnja pametnih naselja u gradu koji sve više privlači stanovnike također je u dugoročnim planovima, pojašnjava Kružić transformaciju Kastva prema gradu koji će sve više koristiti suvremene tehnologije kako bi se građanima olakšali, pojednostavili i ubrzali svakodnevni život u gradu, a s druge strane smanjili troškovi lokalnoj samoupravi.


Veliki izazov


U Kastvu, primjerice, uskoro kreće zamjena postojeće ulične rasvjete sa suvremenim, ekološki prihvatljivijim, učinkovitijim i štedljivijim sustavom. Primjer Kastva najbolje svjedoči tomu da se koncept pametnih gradova ne odnosi isključivo na velegrade. Kružić ističe da se gradovi i manji od Kastva mogu razvijati u tom tehnološkom smjeru, ali lokalni čelnici moraju prepoznati prednosti suvremenih tehnologija.

– Razvoj koncepta pametnog grada može se primijeniti na gradove svih veličina. Razvoj prilagođenih, primjenjivih i cjenovno dostupnih pametnih rješenja koja utječu na razvoj manjih gradova, predstavljaju veliki izazov inovativnim tehnološkim tvrtkama i prilika su za inovativni ekosustav kakav želimo stvoriti u našoj regiji. Štoviše, inovativna rješenja pametnih gradova, dokazano je, bolje uspijevaju ako su testirana ili inicijalno primijenjena na razini manjih sredina ili naselja te kasnije skalabilno proširena na veća urbana područja – napominje Vedran Kružić koji ilustrira što gradove čini suvremenima u tehnološkom smislu.





Građani se moraju navikavati na to da će sve češće susretati s terminom pametni grad koji na području Kastva postaje realnost. Vedran Kružić pojašnjava da taj termin dočarava težnju gradova da budu održivi i inovativni.


– Jednako tako, to su oni gradovi koji koristi informacijske i komunikacijske tehnologije, kao i druga sredstva za poboljšanje kvalitete života i standarda svojih građana. Pametni grad koji koristi tehnologiju s ciljem podizanja dostupnosti, kvalitete i cijene komunalnih, javnih usluga što doprinosi povećanju konkurentnosti gospodarstva, uz osiguranje zadovoljavanja potreba sadašnjih i budućih generacija iz perspektive održivog razvoja gospodarstva, društva i očuvanja okoliša.


Stvaranje pametnih gradova budućnosti zahtijevat će otvorenu suradnju, jasnu viziju te prije svega kompetentno vodstvo, kaže Kružić i navodi da je ključni faktor uspješnosti i dinamike razvoja pametnih regija i gradova sposobnost je prikupljanja i analize velike količine podataka koji se u ogromnim količinama u realnom vremenu prikupljaju na nivou grada i njegovih organizacija.



Gradske aplikacije


To su recimo gradske aplikacije namijenjene participaciji građana u planiranju i upravljanju gradom. Također, to može biti upravljanje prometom ili parkingom postavljanjem senzora koji prikazuju slobodna mjesta, uvođenje pametnog sustava naplate, zdravstveni sustavi za kontrolu i nadzor bolesnika i starijih osoba povezanih u realnom vremenu sa zdravstvenim sustavom i obiteljima.


– Pametni gradovi su oni koji pomoću sofisticiranih kamera detektiraju požar u ranoj fazi. To su sigurnosni nadzor javnih prostora, električne punionice za automobile, pametno upravljanje javnom rasvjetom i prikupljanje otpada s optimizacijama ruta i automatskim sustavom mjerenja volumena kanti, nadzor gubitaka vode u mreži te daljinska kontrola i obračun vodomjera. Također, pametni grad ima administraciju bez papira, posjeduje sustave za kontrolu kvalitete zraka i vode i alarma u kriznim situacijama – navodi Vedran Kružić neke od značajki koje karakteriziraju suvremene gradove.