Omiljeno skijalište

NA MINUS PET Platak otvorio sezonu skijanja prije Sljemena, brojni Riječani pohrlili na snijeg

Sanja Gašpert

FOto Marin Aničić

FOto Marin Aničić

U funkciji su bile skijaške staze na Radeševu – Radeševo 1, Radeševo 2, Turistička staza i Zavoj 19 te staza uz pokretnu traku u podnožju Radeševa, a uređeno je i sanjkalište 



PLATAK Regionalni sportsko-rekreacijski i turistički centar Platak (RSRTC) spremno je dočekao prvi pravi ovosezonski snijeg te danas primio prve skijaše, sanjkaše i bordere, kao i sve ljubitelje snježnih radosti, kojima nije smetala temperatura od minus pet stupnjeva Celzijusevih, ali ni bura koja je na mahove bila pojačana.


Iako je snijeg pao petnaestak dana prije najave otvorenja zimske sezone, djelatnici Goranskog sportskog centra d.o.o., koji upravlja skijalištem Platak, bili su pripremni za nove snježne padaline, zabilježene u većim količinama, od četrdesetak centimetara, pa do pola metra i više u višim dijelovima.


Danas su u funkciji bile skijaške staze na Radeševu – Radeševo 1, Radeševo 2, Turistička staza i Zavoj 19 te staza uz pokretnu traku u podnožju Radeševa, a isto tako uređeno je i sanjkalište uz Veliki Dom. Bili su otvoreni i svi ugostiteljski objekti, Veliki i Mali Dom te ski bar u podnožju Radeševa.


Proširena cesta




– Iako je prošle godine prvi veći snijeg pao još 12. studenog, on se kratko zadržao, pa možemo reći kako je ovogodišnji početak zimske sezone 2. prosinca najraniji u proteklih desetak godina, a zanimljivo je kako je Platak otvorio zimsku sezonu čak i prije Sljemena. Unatoč velikim količinama snijega, dočekali smo ga spremni, staze su uređene, ugostiteljski objekti otvoreni, prometnica prema Platku očišćena, ali uz obveznu zimsku opremu. Također, prometnica koja vodi do Platka značajno je proširena, pa ćemo ove godine, nadamo se, izbjeći prometne čepove koji su se stvarali prijašnjih godina, kazao je direktor Goranskog sportskog centra Alen Udovič, dodajući kako će od sljedećeg vikenda uz spomenute u funkciji biti i skijaške staze Tešnje, Pribeniš i Baby lift.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Udovič najavljuje kako će i tijekom ove zimske sezone biti organizirano i noćno skijanje na stazi Radeševo 1, koje je posebno atraktivno i dobro posjećeno.


– Noćno skijanje bit će organizirano čim se stvore uvjeti, a prema vremenskim prognozama, dostatnim količinama snijega i niskim temperaturama to bi moglo biti vrlo brzo. Kao i proteklih godina, u ovoj atrakciji skijaši će moći uživati utorkom i petkom od 19 do 22 sata, na reflektorima osvjetljenoj stazi, istaknuo je Udovič.


Odlični uvjeti


Platak je danas privukao uglavnom skijaše, ali je bilo i obitelji s djecom koje su došle uživati u zimskim radostima. U prvih sat vremena prodano je već 160 skijaških karata. Marin Čohar iz Viškova neplanski je došao na Platak, jer je na internetu vidio da je pao snijeg i da su skijaške staze otvorene.


– Ove sam zime prvi put na Platku, neplanski, jer nisam znao da će toliko snijega napadati. Uvjeti su odlični i radujem se današnjem danu na snijegu. Vidim da se na Platku proteklih godina dosta ulagalo i to me veseli, mislim da ću češće dolaziti, kazao je Čohar.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Iz Opatije je s obitelji na Platak došla mlada Tina Jenuš, koja je, kako nam je kazala, »starosjedioc« na Platku.


– Svake smo godine na Platku – ljeti planinarimo, a zimi skijamo i uživamo u snježnim radostima. Jučer sam vidjela da će skijalište biti otvoreno i odmah sam alarmirala obitelj te smo se spremili i došli uživati u ovom snježnom danu. Veseli me što je Platak proteklih godina napredovao, vide se promjene na svakom koraku te se nadam kako ćemo imati i više dana skijanja, kazala je Jenuš.