Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Kurban Bajram

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović: Nitko ne smije zlorabiti islam radeći zlodjela

U riječkoj džamiji okupilo se jučer mnoštvo vjernika * Foto: R. BRMALJ
U riječkoj džamiji okupilo se jučer mnoštvo vjernika * Foto: R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 5. listopad 2014. u 14:18 2014-10-05T14:18:57+02:00

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj u svojoj je poruci najoštrije osudio strahote u Iraku, Siriji i drugim zemljama, apostrofirajući da su svi muslimani zabrinuti zbog tragičnih događaja

RIJEKA » Predvodeći jučer u riječkoj džamiji središnju svečanost blagdana Kurban Bajrama na kojoj se okupilo veliko mnoštvo vjernika, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović u svojoj je poruci najoštrije osudio strašne događaje u Iraku, Siriji i nekim drugim zemljama, apostrofirajući, kao i uoči blagdana, da su svi muslimani zabrinuti zbog tragedije koja se događa.

   Rekao je da velike patnje koje prolaze stanovnici tih zemalja ne mogu i ne smiju ostaviti ravnodušnim ni jednog razumnog čovjeka »poglavito muslimana u čije ime navodno netko provodi teror i zulum nad nevinim ljudima, ženama, djecom, paleći i uništavajući njihova vjekovna ognjišta«. »Dignimo svoj glas protiv takvih postupaka, osudimo to najvećom osudom i recimo da to nije islam i nitko i nigdje ne može i ne smije zloporabiti vjeru islam radeći takva zlodjela... Tendenciozno je poistovjećivanje vjere islam kao i svekolike zajednice muslimana sa postupcima onih koji zloporabe vjeru poradi ostvarivanja nekih i nečijih ciljeva. Želim ovdje i sada, opet i iznova, istaći univerzalnu poruku mira, ljubavi, tolerancije, razumijevanja, uvažavanja, pravičnosti i svih moralnih vrijednosti koje naglašava, živi i promiče islam kao vjera i musliman kao njezin sljedbenik. Ovo je vrijeme kada se moramo svi, kako muslimani tako i nemuslimani, poglavito oni koji vladaju svijetom, preispitati: jesmo li dovoljno učinili u prevenciji ovih događanja, imamo li iskrenu namjeru zaštititi čovjeka i osigurati mu mir i stabilnost u kojoj će konzumirati sva prava Bogom dana čovjeku ili su jače neke, od nas skrivene, namjere? Dajemo li svojim ishitrenim neprimjerenim postupcima i dvostrukim aršinima povoda za ovakva i slična događanja?«, poručio je i pitao uz ostalo muftija dr. Hasanović.

   Isto tako, naglasio je da Islamska zajednica u Hrvatskoj čini ogromne napore u prevenciji pravilnim usmjeravanjem svojih vjernika. » Pozivam sve roditelje da dobro paze tko nam to djecu odgaja i usmjerava. Puno je različitih misijskih mešetara koji nam vrbuju djecu«, rekao je dr. Hasanović poručujući da Mešihat Islamske zajednice bdije nad svim procesima da kao odgovorna institucija sačuva svakog svoga člana od bilo kakvih devijantnih postupaka te da je to danas teže nego bilo kada. Dodao je da nikada na zemaljskoj kugli nije bilo preko milijardu i pol muslimana, a da su bili u težem stanju i iskušenju kao danas. Dr. Hasanović se obratio i uzvanicima na tradicionalnom bajramskom prijemu kojemu je domaćin bio glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović. Priređen je u dvorani Islamskog centra, a nazočili su mu i predstavnici lokalnih i županijskih vlasti, raznih ustanova, udruženja građana i drugih vjerskih zajednica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze