Novi prijedlog

Može li župan u drugom pokušaju progurati proračun? Komadina: ‘Oporba drži ključ’

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Što se mene tiče, strpljenja imam i kucaju na otvorena vrata. Sad je na njima da predlože amandmane, kaže župan Zlatko Komadina i dodaje da neće voditi grupne konzultacije



RIJEKA Nova sjednica Županijske skupštine, nakon što je pao prvi prijedlog proračuna za 2019., održat će se u četvrtak 13. prosinca. Na dnevnom redu još nema točke o drugom pokušaju izglasavanja proračuna, ali župan Zlatko Komadina potvrdio je za naš list da će proračun predložiti i, dapače, prije toga pozvati i sve stranke, pa tako i ujedinjenu oporbu, na konzultacije i pregovore.


– Logično je da ću sve pozvati na razgovor, pa moramo zajedno vidjeti realne mogućnosti da proračun ipak donesemo, to je na korist svih građana. Vidjet ćemo koje su točke prijepora, i pokušati primjedbe oporbe uvažiti svugdje gdje su opravdane i zakonite. Naravno, ako se s druge strane bude razgovaralo samo čisto politički, bez argumentacije, razgovori će onda vrlo kratko trajati – kaže Komadina.


Čeka prijedloge


Govori da je spreman prihvatiti sve amandmane koje je oporba i na zadnjoj sjednici predlagala, osim onih koji nisu u skladu sa zakonom propisanom procedurom, a to su neki MOST-ovi amandmani koji se tiču prijedoga da Županija financira investicije u zbrinjavanju otpada koje su zapravo ovlast gradova i općina, pa ih Županija, kako kaže, i ne može financirati ni da hoće. Također, očekuje da vidi i druge nove prijedloge amandmana od strane oporbe, ako ih bude.




Na pitanje hoće li amandman Ivice Kneževića od 450.000 kuna za delničku dvoranu biti sada integralni dio teksta proračuna koji će on predložiti, s obzirom na to da Knežević ponavlja da će u tom slučaju sigurno podržati proračun, Komadina kaže: »Pa naravno da će biti. Taj sam amandman već i ranije prihvatio, samo je stigao izvan roka, pa ga je formulirala Unija Kvarnera. Sad će biti integralni dio proračuna«, najavljuje.


Na upit vjeruje li Kneževiću da je sa sjednice doista naglo otišao zbog punice, a ne zbog pritiska HDZ-a, kaže: »Kolega Knežević je tako rekao, a ja se nadam da to zaista jest istinski razlog njegova odlaska sa sjednice toga dana. Nismo razgovarali u međuvremenu, bit će pozvan na konzultacije kad i drugi vijećnici«.


Što se navodnih HDZ-ovih pritisaka na Kneževića tiče, s obzirom na to da mu HDZ u Delnicama drži većinu u Gradskom vijeću, Komadina kaže: »HDZ-u bi bilo bolje da se bavi problemom iseljavanja mladih iz zemlje, nego ‘iseljavanjem’ Kneževića iz dvorane.«


Svakome na ponos


S obzirom na to da opozicija u Skupštini nastupa ujedinjeno, od HDZ-a do Akcije mladih i Bure i MOST-a, te da oni traže ne samo drugačiji proračun nego u prvom redu da ih se uključi u rad upravnih vijeća, nadzornih i školskih odbora, a upravljanje Županijom nazivaju »kartelom«, župana smo pitali i je li tu spreman popustiti i dati im ta mjesta.


– HDZ neka vodi računa o sredinama gdje on upravlja, a jednako tako i na državnoj razini gdje sigurno oporbi nije dao ništa od upravljačkih funkcija. Ključno je pitanje ima li opozicija u ovoj Županiji namjeru da ruši ili da bude konstruktivna na korist građana, a svakome na ponos i diku kako se izražava o svojim političkim konkurentima.


Opće je poznato da u Skupštini nijedna strana nema većinu i opcije su ili rušenje, ili građenje. Svoju sam odgovornost pokazao ljudski i pošteno, proračun sam predložio, i opet ću, i to u dogovoru s opozicijom. Vjerujem u razbor svih. O njima ovisi koliko ću i kako nadopuniti prijedlog proračuna. Oporba drži ključ izbora u svojim rukama. Što se mene tiče, strpljenja imam i kucaju na otvorena vrata. Sad je na njima da predlože amandmane – kaže Komadina.


Ipak, kaže da neće voditi grupne konzultacije s oporbom, koja to traži:


– Nisam primijetio da postoji koalicija u oporbi, da su potpisali neki sporazum. Zato ću, kao i obično, razgovarati sa strankama i klubovima, kao i inače – kazao je Komadina.Konzultacije će biti obavljene tijekom ovog tjedna, te se očekuje da do sljedećeg ponedjeljka javnosti bude predstavljen novi prijedlog proračuna.