Neobična utrka u uvali Črišnjeva

Mokra balinjerada: na balinjeri va Europu – kroz more

Siniša Pucić

Sedamnaest ekipa na karetima svih oblika startalo je s povišenja kraj Uvale Scott, a utrku završilo u moru, pri što je moguće većoj brzini i atraktivnoj koreografiji skoka u more, što je nagrađeno burnim pljeskom



ČRIŠNJEVA   Najatraktivnija balinjerada u ovom dijelu svijeta, ona u uvali Črišnjeva, četvrto izdanje doživjela je tijekom subotnjeg poslijepodneva. Svaka balinjerada, ili utrka vozila na kuglične ležajeve, i inače je u Primorju gledateljima primamljiva manifestacija, no ova u Črišnjevi plijeni pažnju jednim nesvakidašnjim detaljem, a taj se zove – poziciranje cilja u moru.


Naime, u ovoj tzv. mokroj utrci na balinjere sedamnaest ekipa na karetima svih oblika startalo je s povišenja kraj Uvale Scott, a utrku završilo u moru, pri što je moguće većoj brzini i atraktivnoj koreografiji skoka u more, za što su nagrađeni burnim pljeskom brojne publike koja se mogla dobro nasmijati sa što luđim tim boljim izvedbama natjecatelja, dobro namiriti uz bogatu eno i gastronomsku ponudu u organizaciji legendarnog »Sidra« te dobro proveseliti uz provale voditelja Davora Jurkotića i nastup Team benda.


»Na balinjeri va Europu kot svakog leta pul Prdele va Črišnjeve pune boce i padele«, glasio je poziv sa službenih majica domaćina koje je, kao i sve ostalo u vezi prve balinjerade u EU, osmislio poznati ugostitelj Žarko Žeželić Prdela uz svesrdnu pomoć radilice Ani Titlić i mnogih pokrovitelja. Prije nego se i sam u društvu kćerke Ane spustio na karetu u more, za sve balinjerose, pijance i ostali svijet premijerno je u društvu prijatelja izveo himnu ove manifestacije. Napet k’o puška, regularnost natjecanja s dobro pozicionirane jahte pratio je tročlani žiri u sastavu: glazbenica Karin Kuljanić, skladatelj Robert Grubišić i novinarka Branka Malnar.  




Kao i svako natjecanje, tako i črišnjevska balinjerada 2013. ima svoje pobjednike. Jedini u kategoriji karet s jednim vozačem, pa samim time i pobjednik bio je Ante Randić, s muzejskim primjerkom kareta iz 1955., izrađenog u tadašnjem Titovom brodogradilištu Kraljevica. Prava se borba vodila u kategoriji kareta s dva i više natjecatelja, gdje je prvo mjesto po brzini pripalo »Z brda z dola« Karlu Čabrijanu i Dejanu Lerchu, ispred »Isto ko i lani« Matije Vidasa i Marka Turine te »Nikako« Nikole Turine i Josipa Laurinčeka.


U istoj kategoriji za atraktivnost prvo mjesto osvojili su Edo Mršić, Kristijan Vlastelica, Joško Radić, Davor Iskra, Goran Mrdža i Igor Cvek s karetom »Edo Majka»; drugo podijelili Sanjin Topčagić, Jasmin Klaić, Igor Žic i Franjo Zec na karetu »Mišo Kovač«, te »Prdelini« Valentino Grubišić, Danijel Leoni i Nino Pravdica; a treće »Kuhari« Tomislav Grubišić, Andrea Kuharica i Arel Mikuličić, te najmlađi sudionici iz obitelji Badurina – Filip, Rafael, Luka i Nika, koji zajedno broje tek 25 godina, a već maestralno voze karet »Akvaland Črišnjevo«. Po paket boca Žlahtine idu u ruke pjevačkim zvijezdama na balinjerama »Miši Kovaču« i »Edu Majci«.