Mobilni sistemi za odvojeno prikupljanje otpada

Mobilna reciklažna dvorišta već danas kruže riječkim kvartovima

Ljiljana Hlača

Mobilna reciklažna dvorišta »obići« će 19 riječkih lokacija / Foto: S. DRECHSLER

Mobilna reciklažna dvorišta »obići« će 19 riječkih lokacija / Foto: S. DRECHSLER

Predstavljena su dva tipa mobilnih reciklažnih dvorišta – ECOPOINT SKIP i CAMRR-2. Oba su nalik velikim kontejnerima s »prozorčićima« u koje će građani moći ubacivati različite vrste otpada. Dvorišta su prenosiva i »obići« će 19 lokacija na kojima će biti po 14 dana, a već od danas su na Trsatu i Škurinjama



RIJEKA » Jučer na Trgu 111. brigade, a danas već u funkciji – na Škurinjama u Ulici Ive Lole Ribara kod kućnog broja 55 i na Trsatu u Ulici Drage Šćitara kod kućnog broja 32. Riječ je o prenosivim, mobilnim reciklažnim dvorištima za odvojeno prikupljanje određenih vrsta otpada i ostalog »problematičnog« smeća iz kućanstva, koja su jučer predstavljena medijima kao svojevrsna nadogradnja sustava riječkog KD-a »Čistoća« u realizaciji programa primarne selekcije otpada. Ujedno je riječ o prvim takvim sustavima u Hrvatskoj.


  Predstavljena su dva tipa mobilnih reciklažnih dvorišta – naziva ECOPOINT SKIP te CAMRR-2. Prvospomenuto je dvorište koje vanjskim izgledom nalikuje na jedan veliki kontejner, ima otvore nalik na prozorčiće u koje građani mogu ubacivati različite vrste otpada (staklo, lijekovi, sitni EE, metalna ambalaža pod tlakom, ambalaža opasnih tvari i slično). Uz svaki otvor je i naziv što se u njega može odložiti.    

Devetnaest lokacija


Drugo dvorište je CAMRR-2, koje također izgleda poput velikog kontejnera, no puno je veće od ECOPOINTA te prihvaća veći broj posebnih vrsta otpada, odnosno čak 21 vrstu. Za funkcioniranje ovog dvorišta zadužen je djelatnik. Ovo dvorište između ostaloga prikuplja baterije, akumulatore, tintu, boje, plišane igračke, lijekove, otpadna ulja, ambalažu za opasne tvari, mali EE otpad, flourescentne i štedne žarulje, metalnu ambalažu pod tlakom i slično. Opremljeno je računalnom opremom za vaganje prikupljenog materijala i njegovo memoriranje, a putem fotonaponskih panela opskrbljuje se električnom energijom.



– Dvorišta su samo dio, jer primarnu selekciju prati i oko 5.000 spremnika za primarno odvajanje otpada koji su nabavljeni, dok istovremeno KD »Čistoća« trenutno radi na niz programa – od izgradnje sortirnice za prikupljene frakcije pa do izgradnje jednog malog generatora koji će koristiti drvnu masu što nastaje kao rezultat uređenja zelenih površina, rekao je gradonačelnik. Uskoro ćemo prezentirati i dva plinska vozila za prikupljanje otpada. Cijeli program težak je nekih 20 milijuna kuna, a primarni cilj, uz recikliranje što više vrijednih sirovina, odnosno stavljanja što više toga u funkciju, jest taj da želimo što manje opteretiti našu centralnu zonu za zbrinjavanje otpada, zaključio je Obersnel.





  Oba dvorišta su prenosiva, a što znači da će »kružiti« riječkim kvartovima i svima će biti dostupna. Već je određeno 19 lokacija na kojima će se nalaziti. Raspored lokacija dostupan je na webu »Čistoće«, portalu Grada Rijeke, otisnut je na letcima koji će se uskoro početi dijeliti građanima, a i Novi list ga prenosi. Rasporedom je predviđeno da na odabranoj lokaciji bude 14 dana. U ECOPOINT SKIP građani mogu ubacivati smeće tijekom cijelog dana, dok CAMRR -2 ima radno vrijeme, a to je ponedjeljkom od 10 do 15 sati, od utorka pa do petka radit će od 10 do 17 sati, a subotom od 8 pa do 15 sati. Vrijednost ovih investicija je milijun i 138 tisuća kuna, a riječ je o sredstvima Grada, odnosno »Čistoće«, te Fonda za zaštitu okoliša koji je participirao sa 450 tisuća kuna.


  Prezentaciji su nazočili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller te direktor KD -a »Čistoća« Bojan Jurdana. Bio je to trenutak za prigodne riječi, a gradonačelnik je izdvojio da je vrijednost ovih dvorišta njihova mobilinost te omogućavanje kvalitetne primarne selekcije.