Zbor građana

Mještani Srdoča siti prometnih gužvi, zatražili izgradnju nove ceste od Martinkovca do Zameta

Ljiljana Hlača

Prometni problemi tema koja je na zbor Vijeća  MO-a u atrij OŠ dovela veliki broj građana / Snimio Marko GRACIN

Prometni problemi tema koja je na zbor Vijeća MO-a u atrij OŠ dovela veliki broj građana / Snimio Marko GRACIN

Uskoro će na Martinkovcu niknuti dva nova stambena objekta, mještani Srdoča nemaju ništa protiv izgradnje i smatraju da je to dobro, ali prije je trebalo riješiti cestovnu infrastrukturu. Gradnja prometnica, strahuju oni, neće pratiti takav razvoj naselja



RIJEKA Vijećnici MO-a Srdoči nastavit će komunikaciju s Gradom Rijekom radi nalaženja prometnog rješenja za ovo područje kroz mogućnost izgradnje ceste Martinkovac – Zamet ili možda kroz nastavak radova na cesti D-233 čija je gradnja stala prije mnogo godina, zaključeno je to na zboru građana ovog mjesnog odbora održanog u atriju OŠ Srdoči.


Zbor građana organiziran je radi prometne problematike ovog dijela Rijeke koji će uskoro dobiti nove stambene objekte što kroz privatne investicije što kroz POS Martinkovac (svi razvojni projekti u planu mogli su se razgledati na panoima op.a), dok će cestovna infrastruktura ostati – ista. Cilj je bio pronaći neko rješenje odabirom ponuđenih prijedloga.


Srdoči, zbor građana, prometne gužve, Snimio Marko GRACIN


Srdoči, zbor građana, prometne gužve, Snimio Marko GRACIN



Povišene riječi




– S novim objektima, tj. novim prilivom stanovništva, to će u budućnosti značiti još veće gužve na već zakrčenim prometnicama osobito na dionici Rijeka – Kastav, čvor Diračje. Mi nemamo ništa protiv izgradnje; to je dobro, ali prethodno se trebalo uzeti u obzir i cestovnu infrastrukturu. A ona, kako sada stvari stoje, neće pratiti takav razvoj naselja, rekla je tom prilikom predsjednica Vijeća MO-a Srdoči Željka Matković (HDZ).


– Smatramo da bi za Srdoče najbolje bilo forsirati izgradnju ceste Martinkovac – Zamet to jest sav promet s Martinkovca preusmjeravati na Zamet, dok kod ceste D-233 još treba vidjeti jer otvaranjem te prometnice sav promet s Kastva prolazio bi kroz centar Srdoča. No, MO je tu da s Gradom Rijekom pokuša dogovoriti što se može i što građani žele, istaknula je predsjednica.


Srdoči, zbor građana, prometne gužve, Snimio Marko GRACIN


Srdoči, zbor građana, prometne gužve, Snimio Marko GRACIN




»Mjesni odbor Srdoči je na zboru građana održao predizborni skup i ništa drugo«, stoji u priopćenju Živog zida PGŽ-a. »Pljunuli su gradonačelniku Grada Rijeke u lice; za kojeg ni mi nemamo ništa lijepo za reći, a pohvalili su ministra Olega Butkovića. Pa nije Butković zaslužan za izgradnju kružnog raskrižja, slivnika, autobusnih stajališta, upojnih bunara itd. Hrvatske ceste su investitor. Po tome je vidljivo da je današnje izlaganje čisti politički marketing. Iznijeli su stav da je kružno raskrižje gotovo za tjedan dana što je teška laž«, navedeno je u priopćenju koje potpisuje Borna Buzarinov. Po njima, teme skupa su trebale biti – probijeni rokovi oko izgradnje rotora, o tome kako je GP Mikić dobio natječaj za izgradnju jednog takvog projekta a ima jedan stroj, koji ćemo tip kružnog toka dobiti i slično.



Susret nije prošao bez gorčine i povišenih riječi. Najviše zbog toga jer je Odbor odmah na početku susreta rekao da rotor Martinkovac nije tema i pozvao sve građane da se suzdrže s komentarima izvedbe tog projekta; jer da je on ionako gotov (tjedan -dva) pa čemu sada jadikovanje. A čekalo ga se 20 godina! Zbog toga su u revoltu atrij naspustili predstavnici Živog zida PGŽ-a.


rotor na Martinkovcu, Srdoči, Snimio Vedran KARUZA


rotor na Martinkovcu, Srdoči, Snimio Vedran KARUZA



Neki su susret dočekali kao priliku da za sve okrive Grad, a neki da nahvale ministra Olega Butkovića jer je zaslužan da je rotor napokon napravljen. Bilo je i pitanja tipa zašto se stalo s cestom D-233 ili zbog čega su neke ulice, recimo Tonžino, više od 30 godina u makadamu, iako su njeni stanari platili komunalnu naknadu. Bilo kako bilo, građani su ipak odlučili prihvatiti spomenute prijedloge MO-a, a što će od toga biti – jedino će vrijeme pokazati.


Kratka »edukacija«


Na sastanku je bio i pročelnik Odjela gradske uprave za urbanizam Srđan Škunca koji je okupljenima održao kratku »edukaciju«. I on je bio gnjevan na napade koji su bili usmjereni na Grad i pozvao sve da se prisjete kako su 90-ih godina prošlog stoljeća Srdoči izgledali, kako su bile krnji, a kako danas izgledaju. Nadalje, rekao je da kod iznošenja bilo kakvih prijedloga oko izgradnje ceste treba biti realan i uzeti u obzir tri stvari – tehničku pripremu, imovinsko-pravnu pripremu te gradnju.


Srdoči, zbor građana, prometne gužve, Snimio Marko GRACIN


Srdoči, zbor građana, prometne gužve, Snimio Marko GRACIN



– A vjerujem da bi svatko od Vas branio svoje vlasništvo kada bi svoju zemlju trebao ustupiti zbog ceste. Budimo iskreni. Svi biste te vi kao lavovi branili svoje vlasništvo. I zato je izgradnja ceste D-233 stala. Isto tako, stala je zato jer je neka prijašnja ekipa iz ovog Odbora na tome inzistirala te tražila da se krene sa spojem Tina Ujevića s Dražičkom. A to se sada radi, izjavio je Škunca.


Srdoči, zbor građana, prometne gužve, Snimio Marko GRACIN


Srdoči, zbor građana, prometne gužve, Snimio Marko GRACIN