Teški uvjeti života

Mještani Marčelja na sudu svjedočili protiv “Čistoće”: ‘Zbog smrada s Marišćine smo trpjeli kašalj’

Andrej Petrak

Josip Begonja / arhiva NL

Josip Begonja / arhiva NL

Predsjednik Kriznog eko stožera Marišćina Josip Begonja navodi da su svjedoci iznosili sve ono na što je njihova Udruga godinama upozoravala



 Stanovnici Marčelja jučer su na Prekršajnom sudu u Rijeci svjedočili o smradu i teškim uvjetima života koje su trpjeli tijekom 2013. i 2014. godine zbog odlaganja otpada na takozvanoj fazi »0-1« smetlišta Marišćina, u sklopu postupka pokrenutog na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva, protiv KD-a Čistoća i odgovornih osoba Stanka Brukete i Bojana Jurdane, zbog neadekvatnog gospodarenja otpadom, koje dovodi u opasnost ljudsko zdravlje i štetne utjecaje na okoliš. Za loše gospodarenje otpadom i nesnosan smrad koji su stanovnici trpjeli tijekom 2012. godine, riječki Prekršajni sud je koncem 2013. godine donio presudu, kojom je KD Čistoća kažnjena s 200.000 kuna, a fizičke osobe Zlatko Štok i Stjepan Ropac s maksimalnih 50 tisuća kuna. No, uvjeti u kojima su stanovnici ovog viškovskog naselja bili prisiljeni živjeti tijekom sljedeće dvije godine nisu bili ništa bolji i sad se vodi objedinjeni postupak za 2013. i 2014. godinu.


Predsjednik Kriznog eko stožera Marišćina Josip Begonja navodi da su svjedoci iznosili sve ono na što je njihova Udruga godinama upozoravala jer, kaže, stanovnicima su kvaliteta života, ali i zdravlje ozbiljno ugroženi zbog nemara i nedgovornosti lokalnih vlastodržaca u Viškovu, Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.


– Na sudu je jučer svjedočila i moja majka, koja je opisala kakve je sve grdne probleme imala zbog smeća koje se neadekvatno odlagalo na smetlištu Marišćina. Zbog smrada je trpjela i kašalj te druge zdravstvene probleme – rekao je Josip Begonja.




U Novom listu tih godina iznošene su izjave lokalnih stanovnika, koji su opisivali kako su na rubu živaca jer cijelo ljeto bili su prisiljeni provoditi zabarikadirani u kuće zbog nesnosnog smrada, nerijetko se budeći usred noći jer taj horor više nisu mogli izdržati. U KD-u Čistoća taj su smrad pokušavali ublažavati tretiranjem otpada kemikalijama, no iz Kriznog eko stožera Marišćina tih su godina upozoravali da kemikalije smrad nikako ne sprječavaju, već štoviše izazivaju iritaciju sluznice očiju i dišnih organa.


Zakon o održivom gospodarenju otpadom za gospodarenje otpadom na način koji dovodi u opasnost ljudsko zdravlje i koji dovodi do štetnih utjecaja na okoliš predviđa novčanu kaznu za pravnu osobu u iznosu od 300.000 do 700.000 kuna. Stav Kriznog eko stožera Marišćina je da je, neovisno o tome budu li KD Čistoća i odgovorne osobe ponovno novčano kažnjeni zbog neadekvatnog gospodarenja otpadom, jedna od glavnih i odgovornih osoba ovog slučaja je i sam gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ujedno i predsjednik Skupštine KD-a Čistoća.