Dan otvorenih vrata

Miroslav Bertoša na čelu Zavoda HAZU-a

Slavica Kleva

Miroslav Bertoša / Foto: D. ŠKOMRLJ

Miroslav Bertoša / Foto: D. ŠKOMRLJ

Dr. Maja Polić održala predavanje »Juraj Dobrila, dobročinitelj i znameniti preporoditelj istarskih Hrvata«, a prof. Miroslav Bertoša i dr. Sanja Holjevac predstavili su časopis »Problemi Sjevernog Jadrana«



RIJEKA – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizirala je i jučer, 13. studenoga tradicionalnu manifestaciju pod nazivom »Dan otvorenih vrata HAZU-a«.


Tradicionalno, jer kako doznajemo od upraviteljice Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Rijeci dr. sc. Sanje Holjevac, ovo je osma godina zaredom kako HAZU otvara svoja vrata široj publici u zajednici. Stoga nije čudilo što su jučer predavanje dr. sc. Maje Polić o »Jurju Dobrili, dobročinitelju i znamenitom preporoditelju istarskih Hrvata« te u povodu 150. obljetnice tiskanja kalendara »Istran« odslušali učenici prvih i drugih razreda Prve hrvatske sušačke gimnazije.


Među prvima je jučer u Zavod stigao primarijus, znanstvenik, aktivist, pisac, doktor znanosti Vjekoslav Bakašun i donio dar, vrijednu knjigu, jedno od prvih izdanja Jadranskog instituta Julian March na francuskom jeziku koja će ostati u trajnom vlasništvu zavoda.




Također, među uvaženim posjetiteljima, predavanje o Jurju Dobrili pratio je i dr. Ante Simonić, međunarodno priznati znanstvenik, istaknuti diplomat i uspješan političar s vrhunskim ostvarenjima u sportu, inače kandidat za predsjednika Republike Hrvatske.


– Došao sam na Dan otvorenih vrata HAZU-a i kao znanstvenik, predavač, Riječanin, odnosno Sušačanin, ali i kao kandidat za predsjednika, kratko nam je rekao dr. Simonić.


Zatekli smo i predsjednika Županijske komore u Rijeci dr. sc. Vidoja Vujića, profesora emeritusa, Dinka Tamaruta, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ-a te zamjenika gradonačelnika Grada Kastva Deana Jurčića.


Posebno je bilo zanimljivo predstavljanje novog voditelja zavoda, profesora emeritusa Miroslava Bertoše, člana suradnika HAZU-a.


– Postoji jedan kuriozitet u ovom mom današnjem imenovanju na čelo Zavoda za povijesne i drušvene znanosti u Rijeci što bih podijelio s vama. Nakon što je ukinuta grupa povijesti na Pedagoškoj akademiji u Puli, dobio sam radno mjesto u Sjevernojadranskom institutu ondašnjeg JAZU (Jugoslavenska akademija znanosti u umjetnosti, op.a) u Rijeci. Zajedno sa mnom, stupio je na dužnost i poznati glazbenik Slavko Zlatić i tada je osnovana radna jedinica Instituta u Puli. I od te, davne 1969. godine Zavod ima dislociranu službu u Puli. Bilo je to točno prije pola stoljeća, kazao nam je prof. Bertoša.


Na pitanje kako je osmislio vođenje Zavoda nakon odlaska akademika Petra Strčića koji je gotovo dvadeset godina vodio zavod, prof. Bertoša odgovara da je akademik Strčić usmjerio Zavod u znanstvenom i društvenom smislu, sve što je zamislio i dobro uhodao, te će kao novi voditelj u potpunosti zadržati takvu koncepciju.


– Možda u idućem razdoblju obogatiti nekim novim sadržajima, prije svega, u budućim istraživačkim projektima više pozornosti posvetiti sjevernojadranskoj komponenti i u većoj mjeri ukomponirati istraživanja povijesne, etno-kulturne, gospodarske i društvene problematike. Smatram da bi trebali, a to omogućuju i suradnici Zavoda, posvetiti pozornost interdisciplinarnim i unutardisciplinarnim obradama tematike, ali i u većoj mjeri pratiti društvene promjene koje se, htjeli ili ne htjeli, odražavaju na metodologiju znanstvenog rada i usmjerenje Zavoda, kazao je Bertoša.


Tijekom jučerašnjeg dana osim predstavljanja časopisa »Problemi Sjevernog Jadrana« prof. Bertoše i dr. Sanje Holjevac održano je i predavanje na temu »Tiskarstvo i izdavaštvo u Rijeci u 19. stoljeću« autorice Holjevac.


Potom je organiziran razgovor sa znanstvenicima i razgledavanje Zavoda uz stručno vodstvo, a , prof., održala je predavanje »Leonardo da Vinci, životni principi univerzalnog čovjeka » u povodu 500. obljetnice smrti. U Zavodu u Puli istodobno je organiziran Dan otvorenih vrata gdje su tijekom dana održani razgovori sa znanstvenicima.