Načelnica Kostrene

Mirela Marunić: ‘Priznanje je što nas ova opozicija vidi kao partnera’

Barbara Čalušić

Nije bitna moja prisutnost u medijima, važno mi je da me mještani prepoznaju po onom što radim – Mirela Marunić  R. BRMALJ

Nije bitna moja prisutnost u medijima, važno mi je da me mještani prepoznaju po onom što radim – Mirela Marunić R. BRMALJ

Pretvorili smo Kostrenu u gradilište, a s pripremljenim projektima u sljedećem mandatu učinit ćemo još više. Općina je 2013. godine bila u gubitku, a završavam mandat s viškom od tri milijuna kuna i danas smo najrazvijenija Općina. Broj nezaposlenih gotovo se prepolovio, stalno se povećava broj novih tvrtki sa sjedištem u Kostreni



Kostrenu u nedjelju očekuju izbori s vrlo neizvjesnim ishodom. Sudeći prema činjenici da će Kostrenjani u nedjelju moći birati između osam listi za općinsko vijeće i čak šest kandidata za načelnika, na izbore će zasigurno izaći i 4. lipnja.


Budući da stranke koje su dosad surađivale na vlasti izlaze samostalno na izbore, a oporbena koalicija SDP-a i PGS-a ne isključuje mogućnost suradnje s HNS-om još uvijek aktualne načelnice, moguće su razne kombinacije i još veća iznenađenja nego prije četiri godine kada je Mirela Marunić pobijedila dugogodišnjeg načelnika Miroslava Uljana. Mirela Marunić danas tvrdi da ima pripremljene projekte za sljedeće četiri godine te da aktualni mandat zavšava s tri milijuna kuna proračunske ušteđevine.


Koje su temeljne odrednice vašeg programa i najvažniji projekti koje planirate za Kostrenu u predstojeće četiri godine?




– Namjeravamo nastaviti predano raditi kao i do sada. Pred nama je nekoliko projekata koji su već u visokoj fazi realizacije kao što je Dom za starije, zatim rotor u Šoićima koji bi mogao biti završen do konca godine. Čeka nas i kanalizacijska mreža kroz čitavu Kostrenu, proširenje groblja zatim vatrogasni dom i muzej pomoraca za koje ćemo pokušati dobiti sredstva iz EU fondova.


Sigurno ćemo se maksimalno založiti za razvoj optičke infrastrukture koja je postala komunalni standard, a bez koje nema ni razvoja gospodarstva, niti poduzetničkih zona.


Nastavit ćemo s projektom energetske obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća, moramo proširiti parking i groblje u Sv. Luciji, čeka nas uređenje obalnog pojasa. Nastavit ćemo osluškivati potrebe zajednice i temeljem toga podizati razinu nadstandarda u zdravstvu, socijali, obrazovanju. Evo, ove godine prvi put nismo imali dovoljno mjesta u vrtiću pa i o tome moramo početi razmišljati, a svakako bi voljeli snižavati cijenu vrtića ili još bolje učiniti ga bude li to ikako moguće potpuno besplatnim. Djeci od samog početka obrazovanja treba približiti informatiku stoga će to također biti nešto u što ćemo ulagati, bilo u vidu dodatne ili kao dio redovne nastave uz nabavku opreme.



Dojam je i da bježite od javnosti. Aktualna ste načelnica i želite to biti još jednom, čemu takav zazor od medija i javnosti? Bojite li se suprostavljenih mišljenja?


– Čini mi se da nije bitna moja prisutnost u medijima, ali je bitno da ima Kostrene u medijima, a to smo definitivno postigli. Ne mislim da sam postala načelnica zato da bi se slikala u medijima ili javno prepucavala s neistomišljenicima, važno mi je da me mještani prepoznaju po onom što radim. Često mi i najbliži suradnici skrenu pozornost da bih se trebala više pojavljivati u medijima, a ja mislim da me ima previše. Možda griješim, ali takva sam osoba! Kostrena nije veliko mjesto, svi se međusobno znamo i neću se mijenjati zato da bih se nekome politički dodvoravala. I ne mislim da bježim od javnosti, u stalnom sam kontaktu s mještanima, pokušavam biti dostupna svima koji to žele.



Papiri, projekti, certifikati


SDP i PGS vas prozivaju za stagnaciju Kostrene, opći dojam je da se u protekle četiri godine donosilo puno više papira poput certifikata i idejnih rješenja nego što su činjeni konkretni projekti. Pretpostavljam da ćete to demantirati?


– Voljela bih da vam na to pitanje odgovore stanovnici Šubata koji su konačno dobili vodu, svi oni koji zahvaljujući rotoru sigurno prelaze magistralu kao i naši umirovljenici koji su kroz udrugu Penko dobro upoznati sa zahtjevnim projektom Doma za starije i nemoćne osobe i vesele se njegovoj gradnji.


Odgovoriti vam mogu i brojni mještani koji su zahvaljujući našim poticajima obnovili svoje domove i svi oni strpljivi mještani kojima se gradi komunalna infrastruktura. Pretvorili smo Kostrenu u gradilište, a s pripremljenim projektima u sljedećem mandatu učinit ćemo još više.


Nemam potrebe bilo koga demantirati, samo ću se držati činjenica, a one su takve da je Općina 2013. godina bila u gubitku, a završavam mandat s viškom od tri milijuna kuna i danas smo najrazvijenija Općina. Činjenica je i da smo uvijek imali izdašan proračun radi INA-e, Lenca i HEP-a pa svejedno nismo bili najrazvijeniji. Broj nezaposlenih gotovo se prepolovio, stalno se povećava broj novih tvrtki sa sjedištem u Kostreni.


Postali smo prva općina u državi koja je uspješno prošla vrlo zahtjevan proces certificiranja i danas jedini imamo međunarodno priznati Certifikat za povoljno poslovno okruženje kojim potencijalnim ulagačima poručujemo da u Kostreni imaju ozbiljnog i pouzdanog partnera. Moguće je da se stvorio dojam kako se previše bavimo papirima, jer je takva naša administracija.


To je nužnost u pripremi svakog velikog projekta. Konkretno, mislim da ishodovanje dozvola i sređivanje imovinsko-pravnih odnosa za ovako velik projekt kakav je dom za starije i nemoćne osobe, jednostavno nije moglo trajati kraće. Konačno je sve spremno za početak građevinskih radova na najvećem projektu u povijesti Kostrene, a neka SDP i PGS odgovore na pitanje zašto oni dvadesetak godina nisu uspjeli napraviti sve što je nama uspjelo u četiri godine. Ne samo da smo ostvarili sve što smo obećali, nego bez lažne skromnosti mogu reći da smo ostvarili i više od obećanog da bi Kostrena postala najrazvijenija općina u državi, ali očito je odjek tih aktivnosti veći izvan Kostrene.


O suradnji nakon izbora


Kostrena ovaj put ima najveći broj kandidata za načelnika i lista. S nekima ste od njih blisko surađivali – HDZ vam je bio partner, Laburisti dio koalicije, a tu je i nezavisna lista čiji je nositelj Milan Tićak vaš suradnik u općinskoj službi. Kako to komentirati i s kim planirate suradnju?


– Ne želim komentirati druge kandidate i liste. Reći ću samo da smo odlučili izaći na izbore samostalno i još jednom zahvaljujem partnerima na korektnoj suradnji tijekom prošlog mandata. O eventualnim partnerima u idućem mandatu konkretno ćemo razgovarati nakon izbora, neka prije toga mještani na izborima kažu što misle o svima nama. Mislim da prije svega moramo poštovati njihove želje.


Ni SDP ne isključuje mogućnost suradnje s HNS-om. Ako do toga dođe morat ćete se ponovo udružiti s bivšim načelnikom Uljanom koji je dao podršku koaliciji SDP-a i PGS-a.


– Ako je točno da SDP želi surađivati nakon izbora, to što nas dosadašnja opozicija vidi kao mogućeg partnera shvaćam kao priznanje za sve što smo radili u proteklom mandatu.