Raspisan natječaj

Ministarstvo traži stručnjake za izbor Europske prijestolnice kulture 2020.

Sandra Sabovljev

Kandidati moraju imati barem osam godina profesionalnog rada i znanja iz područja kulture, umjetnosti, upravljanja kulturnim događajem ili razvoja gradova ili vezanost uz dosadašnje projekte EPK



ZAGREB » Ministarstvo kulture jučer je objavilo natječaj za imenovanje dva člana Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture (EPK) za 2020. godinu, koji će biti otvoren do 22. listopada ove godine. Povodom tog natječaja jučer je u Ministarstvu kulture organizirana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni kriteriji natječaja te je istaknuto da ulazimo u drugu trećinu procesa za izbor EPK za 2020. godinu.


   – Pozivamo sve građane Republike Hrvatske, nezavisne stručnjake i kulturne radnike s iskustvom organiziranja kulturnih projekata da se jave na ovaj zanimljiv i poticajan poziv. Prema propozicijama Europske komisije, kandidati moraju imati barem osam godina profesionalnog rada i znanja iz područja kulture, umjetnosti, upravljanja kulturnim događajem ili razvoja gradova ili vezanost uz dosadašnje projekte EPK ili nekog drugog međunarodnog kulturnog događaja sličnog opsega i razmjera. Potom nužno je dobro poznavanje engleskog jezika, te mogućnost pismenog i usmenog izražavanja na još jednom stranom jeziku, navela je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić te dodala da se kandidat treba biti na raspolaganju najmanje 16 radnih dana u razdoblju do 2019. godine za sastanke i obaveze vezane uz rad Povjerenstva.


Važna funkcija


Valja istaknuti i da kandidati ne mogu biti osobe koje su pravomoćno osuđeni za kazneno djelo u Hrvatskoj ili u inozemstvu, imaju dug prema mirovinskom ili zdravstvenom osiguranju, imaju porezni dug ili su u bilo kojoj vrsti sukoba interesa.




   – Povjerenstvo ukupno broji 12 članova, deset ih biraju tijela EU, dva člana bira zemlja kandidat za EPK, dok EK potvrđuje izbor, informirala je ministrica te istaknula da se kandidati plaćaju 500 eura dnevno uz putne troškove za minimum 16 radnih dana do 2019. godine, a troškove snosi Ministarstvo kulture.


   Ministrica je također napomenula da je riječ o važnoj funkciji, pogotovo kad je riječ o malim zemljama kao što je Hrvatska, jer će izabrani predstavnici morati ukazivati na posebnosti lokalnih gradova i regija ostalim stranim članovima povjerenstva koji možda čak nisu niti bili u Hrvatskoj.


   – Iz tog razloga kandidati moraju biti apsolutno spremni da i sami nadograde svoje znanje, ali i na to da budu u potpunosti neovisni, jer njihova funkcija nije i ne smije biti da služe kao mjesta lobiranja, rekla je Zlatar Violić nadovezavši se da niti Ministarsvo kulture ne lobira već motivira sudionike, stvara pozitivnu natjecateljsku atmosferu, te daje tehničku i edukacijsku podršku sudionicima.


Strategija


Interes za kandidaturu za EPK za 2020. do sada iskazali Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb, pri čemu su s pripremama najdalje odmaknuli, Rijeka, Osijek i Varaždin, istaknuto je na konferenciji.


   Što se tiče razvoja kulturne strategije gradova, čije je postojanje jedan od kriterija natječaja za EPK, zasad je imaju samo Rijeka i Pula, dok su ostali gradovi na razini javnog poziva, izrade strategije ili rasprave o njoj. No ako je ne donesu do 17. travnja iduće godine, bit će diskvalificirani kao kandidati za EPK.


   Viša stručna savjetnica u Upravi za međunarodne kulturne odnose, europske poslove i javnu komunikaciju Ministarstva kulture Anera Stopfer govorila je o jednom od šest europskih kriterija – o dosegu.


   – Doseg ne podrazumijeva geografsku širinu ili veličinu grada, već se tiče obuhvaćanja marginaliziranih skupina društva ili šire populacije i institucija. Naši su se gradovi posljednjih mjeseci time intenzivno bavili, te razvili neke zanimljive ideje, kazala je, a kao primjere dobre prakse za gradove kandidate navela je Mons u Belgiji te Luksemburg.


   Stopfer se posebno osvrnula ulogu volontera u promicanju kulturnih aktivnosti te pohvalila aktivnosti kojima se stvara volonterska mreža u navedenim gradovima.