Općina Jelenje

Mihoja započinje utrkom ‘Hahlić za uru’ i druženjem branitelja

Sanja Gašpert

Prošlogodišnja utrka 'Hahlić za uru'

Prošlogodišnja utrka 'Hahlić za uru'

U sklopu ovogodišnje Mihoje, uz bogat vjerski program, održat će se i brojna sportska događanja – nogometne utakmice, šahovski, stolnoteniski, boćarski i turnir u kuglanju te međunarodna MTB utrka Trnduro



JELENJE Šestom utrkom ‘Hahlić za uru’ na Hahliću i 9. druženjem hrvatskih branitelja u Lukežima, u subotu, 1. rujna započinje manifestacija Mihoja 2018., koja se organizira svake godine u rujnu, u povodu blagdana sv. Mihovila, zaštitnika istoimene jelenjske župe, koji se obilježava i kao Dan Općine Jelenje.


Bogat vjerski, kulturni, zabavni i sportski program Mihoje najavili su na konferenciji za novinare predstavnici organizatora – Općine Jelenje, Turističke zajednice općine Jelenje, Župe sv. Mihovila i Aktiva mladih Ogranka Matice hrvatske u Jelenju.


– Početkom rujna tradicionalno započinjemo s proslavom Mihoje. Iako je blagdan sv. Mihovila krajem mjeseca, 29. rujna, i ove smo godine osmislili program koji će potrajati cijeli mjesec, od 1. do 30. rujna. Kvalitetnom suradnjom Općine Jelenje, jelenjske Turističke zajednice i Župe Jelenje, uz pomoć brojnih udruga osmislili smo kvalitetan program za svačiji ukus. Mihoja je glavna manifestacija naše Općine, a cilj je da sve naše manifestacije, uz same mještane, dođe pogledati što veći broj ljudi iz Rijeke i okolice. Mihoja kao brend, iz godine u godinu bit će sve prepoznatljiviji, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako će ovogodišnja Mihoja biti u znaku obilježavanja 25. godišnjice osnutka Općine Jelenje kao jedinice lokalne samouprave.




Sam program najavila je voditeljica ureda TZO Jelenje Karmen Šikić, koja je kazala kako je Mihoja najveća i najprepoznatljivija manifestacija Općine Jelenje.


– U sklopu ovogodišnje Mihoje, uz bogat vjerski program, održat će se i brojna sportska događanja – nogometne utakmice, šahovski, stolnoteniski, boćarski i turnir u kuglanju te međunarodna MTB utrka Trnduro. Bit će održana i neka već tradicionalna događanja, poput Jelenskog sajma, Dječjeg dana, svečane sjednice Općinskog vijeća, akcije dobrovoljnog darivanja krvi i smotre folklora Zatancajmo po domaći. Na sam blagdan, 29. rujna, na velikoj fešti posjetitelje će u Boćarskom domu Dražice zabavljati grupa Vigor, kazala je Šikić.


Vjerski dio Mihoje, najavljen od 23. do 29. rujna, predstavio je jelenjski župnik, vlč. Ivan Milardović, koji je podsjetio kako je sveti Mihovil i zaštitnik policajaca.


– Vjerski dio programa počinje 23. rujna misom za početak školske i vjeronaučne godine, a tijekom rujna bit će služene i misa za starije, bolesne i nemoćne župljane, kao i misa za sve pokojne župljane i hrvatske branitelje. Na sam blagdan sv. Mihovila, 29. rujna, svete mise bit će u 8, 10.30 i 18.30 sati, a ovu večernju, svečanu, predvodit će mo. Josip Vidas, svećenik Krčke biskupije na postdiplomskom magisteriju iz orgulja na Vatikanskom konzervatoriju za svetu glazbu. Prije svake mise bit će mogućnost za svetu ispovjed, na misi će pjevati župni zborovi, a tijekom cijelog mjeseca bit će organizirana župna tombola na kojoj će se prikupljati sredstva za plaćanje novih klupa postavljenih u crkvi sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu, kazao je vlč. Milardović.


Novost ovogodišnje Mihoje je program 27 susjedstava – EPK 2020 »Bolje vas našli«, koji je najavio Stjepan-Emanuel Mandekić iz Aktiva mladih Ogranka Matice hrvatske u Jelenju.


– Program će biti održan 20. rujna, s ciljem predstavljanja potencijala Općine Jelenje u EPK projektu. Prezentirat ćemo tradiciju grobničkog kraja, kako se nekada živjelo na Grobnišćini, a u programu će sudjelovati i njemački fotograf Mark Reder, kazao je Mandekić.