Mamac za posjetitelje

Međunarodni oldtimer auto rally: Četrdesetak vozila vozilo s Korza prema Senju

Andrej Petrak

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Posebne simpatije izazvala je VW buba Vlade Berića, proizvedena 1975. godine. Od te je godine čuveno volkswagenovo „narodno vozilo” i u vlasništvu ovog Riječanina. Prvi je to model bube što se proizvodio u sarajevskoj tvornici TAS, a Berić je s njom dosad prošao cijelu Europu, bez i jedne ogrebotine



RIJEKA Četrdesetak vozila krenulo je s riječkog Korza prema cilju u Senju u okviru 22. izdanja Međunarodnog oldtimer auto rallyja, kojim Oldtimer klub Rijeka otvara ovogodišnju sezonu susreta ljubitelja i vlasnika povijesnih automobila.


Vozila izuzetne povijesne vrijednosti, okupljena na glavnoj riječkoj šetnici i ovog su se puta pokazala pravim mamcem za posjetitelje i objektive njihovih foto aparata i mobitela.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





Na ovogodišnjem izdanju rallyja vozili su automobili vlasnika iz cijele Hrvatske, Slovenije i Italije. Ljubitelji klasičnih automobila imali su prilike vidjeti niz lijepo očuvanih Triumpha, MG-a, Mercedesa, Jeepova, Porschea i Fiata, uključujući i Fiat 124 USA Sport Spider.


Bila je tu i jedna Fiatova Balilla iz tridesetih godina, dvadesetak godina mlađi Opel karavan, ali i nešto novija vozila poput fića, Mini Morrisa, Renaulta 4, ili Fiat Punto cabrio.


Posebne simpatije izazvala je VW buba Vlade Berića, proizvedena 1975. godine. Od te je godine čuveno volkswagenovo „narodno vozilo” i u vlasništvu ovog Riječanina. Prvi je to model bube što se proizvodio u sarajevskoj tvornici TAS, a Berić je s njom dosad prošao cijelu Europu, bez i jedne ogrebotine.



S riječkog Korza kolona automobila uputila se prema Čavlima, odande se spustila do Kostrene, gdje je održan i ispit spretnosti. Nastavilo se potom dalje prema Bakru, Crikvenici i Novom Vinodolskom, koji je bio zadnja stanica prije Senja, cilja ovogodišnjeg rallyja.


U svakom od navedenih mjesta građani su imali priliku bar nakratko uživati u izloženim oldtimer vozilima. Nakon ovog uvodnog susreta, Oldtimer klub Rijeka tijekom ove godine organizira još najmanje dva rallyja: 16. lipnja na rasporedu je Oldtimer moto rally, a 29. rujna Primorski oldtimer auto-moto rally, koji će se, već po tradiciji, voziti na atraktivnim kvarnerskim lokacijama.


Ovisno o zanimanju sudionika u klubu razmišljaju i o organizaciji višednevnog susreta, koji bi bio kombinacija natjecateljskog i turističkog karaktera.


Rally susreti u organizaciji Oldtimer kluba Rijeka dobili su najviše ocjene krovnog Hrvatskog oldtimer saveza. Međunarodni oldtimer auto rally natjecanje je sportsko-turističkog karaktera, uvršteno u kalendar susreta Hrvatskog oldtimer saveza, a boduje se za prvenstvo HROS-a.


Budući da rally zahvaljujući atraktivnim vozilima uvijek izazove znatno zanimanje brojnih gledatelja, njegovo značenje, napominje predsjednik Oldtimer kluba Rijeka Mišo Rukavina, nije samo sportskog karaktera.


Manifestacija, naime, pridonosi promidžbi gradova i mjesta kroz koja prolazi. Oldtimer kluba Rijeka udruga je osnovana radi sakupljanja, čuvanja, obnavljanja i prezentiranja oldtimer vozila javnosti, a članica su Hrvatskog oldtimer saveza te Zajednice tehničke kulture Rijeka.