Gdje se najbolje jede

Među 100 vodećih restorana u Hrvatskoj čak su 22 iz PGŽ, doznajte koji su u pitanju

Biljana Savić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Ove godine čak su 22 restorana iz Primorsko-goranske županije uvrštena u knjigu »100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti«. Usporedbe radi, iz Istre je, poznatoj po odličnoj ponudi hrane i vrhunskim konobama i restoranima, u ovu prestižnu titulu uvršteno 12 restorana



RIJEKA »100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti« naziv je nove knjige, vodiča što je jučer predstavljen u Hrvatskoj narodnoj čitaonici na Trsatu.


U knjizi su restorani prezentirani i sa svojim receptima specijaliteta te opisom prirodnog, povijesnog i kulturnog okružja. Za lakše kontaktiranje i navigaciju do restorana, na vrhu svake stranice restorana se nalazi QR kodom. Knjiga/vodič izlazi na hrvatskom i engleskom jeziku u on-line i tiskanom izdanju.


Ove godine čak su 22 restorana iz Primorsko-goranske županije uvrštena u knjigu »100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti«. Usporedbe radi, iz Istre je, poznatoj po odličnoj ponudi hrane i vrhunskim konobama i restoranima, u ovu prestižnu titulu uvršteno 12 restorana, a iz Splitsko-dalmatinske županije također 22.




U Primorsko-goranskoj županiji u knjizi »100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti« ove godine našli su se, a na jučerašnjoj svečanosti njihovi vlasnici dobili plakete – Johnson Mošćenička Draga, Draga Di Lovrana Lovranska Draga, Villa Ariston, Bianco and Nero, Bevanda i Roko iz Opatije, Plavi podrum Volosko, Kukuriku i Oštarija Fortica iz Kastva, Ronjgi Viškovo, Tarsa Rijeka, Aerosteak Soboli, Domino Dramalj, Rivica Njivice, Mulino Malinska, Nada Vrbnik, Marina Krk, Santa Lucia Cres, Artatore, Za Kantuni i Veli Žal iz Malog Lošinja i Barbat iz Barbata s Raba.


– U protekle 22 godine mnogi su novi restorani otvoreni, promijenili vlasnike i zatvorili svoja vrata za goste. Ipak, ima i onih koji su svih tih godina uvrštavani među 100 vodećih restorana, i čine takozvanu vječnu listu »Restaurant Croatica«, a to su Bevanda iz Opatije, Milan iz Pule, Nada iz Vrbnika, Nautika iz Dubrovnika, Okrugljak iz Zagreba, Rivica iz Njivica, Stari Puntijar iz Zagreba, Villa Neretva iz Metkovića i Zlatna ribica iz Brodarice – kazala je za jučerašnje svečanosti voditeljica projekta »100 vodećih hrvatskih restorana« i autorica knjige Karin Mimica. U Primorsko-goranskoj županiji na vječnoj listi su Amfora Volosko koja je 17 puta osvojila ovu titulu, Aerosteak Soboli 5 puta, Bitoraj Fužine 19 puta, Conca d’oro Rijeka 13 puta, Domino Dramalj 9 puta, Dopolavoro Ičići 14 puta, Draga Di Lovrana 8 puta, Feral Rijeka 9 puta, Fine Dinning Restaurant Kamov Rijeka 15 puta, Johnson Mošćenička Draga 7 puta, Kukuriku Kastav 18 puta, Kvarner Lovran 6 puta, Le mandrać Volosko 9 puta, Marina Punat 10 puta, Moslavina Crikvenica 13 puta, Municipium Rijeka 5 puta, a Najade Lovran 18 puta.