Za ljepši osmijeh

Medicinski fakultet u Rijeci od iduće akademske godine pokreće novi studijski program – dentalni higijeničar

Ingrid Šestan Kučić

Dentalni higijeničar bit će dio tima koji čini doktor dentalne medicine i dentalni asistenti – prof. dr. Sonja Pezelj-Ribarić / Foto V. KARUZA

Dentalni higijeničar bit će dio tima koji čini doktor dentalne medicine i dentalni asistenti – prof. dr. Sonja Pezelj-Ribarić / Foto V. KARUZA

Studij će se izvoditi kao izvanredni, a po završetku polaznici će steći 180 ECTS bodova i bit će osposobljeni za provođenje preventivnih mjera i postupaka u liječenju anomalija i bolesti zubi, usne šupljine i povezanih tkiva



RIJEKA – Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci od iduće akademske godine pokreće novi studij dentalne higijene. Riječ je o sveučilišnom preddiplomskom studiju u trajanju od tri godine koji će iznijedriti prvu generaciju do sada na riječkom tržištu rada nepostojećeg kadra koji će nositi naziv sveučilišni prvostupnik dentalne higijene. Prema riječima prodekanice za studij Dentalne medicine, prof. dr. Sonje Pezelj-Ribarić, studij će se izvoditi kao izvanredni, a po završetku polaznici će steći 180 ECTS bodova i bit će osposobljeni za provođenje preventivnih mjera i postupaka u liječenju anomalija i bolesti zubi, usne šupljine i povezanih tkiva te za metode edukacije pacijenta o provođenju oralne higijene i utjecaju oralnog zdravlja na opće zdravlje organizma.


Postupak dobivanja dopusnice


– U tijeku je postupak dobivanja dopusnice od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja za otvaranje novog studijskog programa, a za upis programa bit će potrebno završeno srednjoškolsko obrazovanje, zadovoljeni preduvjeti za upis, položeni obvezni i izborni testovi državne mature prema parametrima vrednovanja koji se određuju za svaku akademsku godinu. Također, kandidati moraju biti zaposleni što dokazuju potvrdom od poslodavca te moraju imati položen test manualne spretnosti – kaže prodekanica.


Po završetku preddiplomskog sveučilišnog studija dentalna higijena bit će otvorena i mogućnost nastavka obrazovanja i to na studijima diplomske razine iz područja biomedicine i zdravstva, dok se onima koji se odluče za tržište rada pruža mogućnost zapošljavanja u svim zdravstvenim ustanovama gdje se obavlja djelatnost dentalne medicine.


Velik interes budućih studenata




– Dentalni higijeničar bit će dio tima koji čini doktor dentalne medicine i dentalni asistenti. Uz njih će biti i dentalni higijeničar koji će imati dosta velik djelokrug postupaka koje će samostalno izvoditi, ali naravno u dogovoru s doktorom dentalne medicine. Potreba za takvim kadrom postoji, a u prilog tome govori i činjenica da smo dobili preporuku strukovne komore, Hrvatske komora dentalne medicine, za otvaranje ovog studija. Naime, u sklopu Komore napravljena su brojna istraživanja koja su pokazala loše stanje oralnog zdravlja u Hrvatskoj iz čega proizlazi potreba za obrazovanjem kadra dentalnih higijeničara – ističe prof. dr. Pezelj-Ribarić.


Dodajući kako već postoji i velik interes budućih studenata, prodekanica navodi da gotovo svakodnevno stižu upiti kada će program izobrazbe dentalnih higijeničara zaživjeti u Rijeci.


– U Hrvatskoj takav program postoji samo na Medicinskom fakultetu u Osijeku, dok u Europi, a i diljem cijelog svijeta, postoji studij dentalnih higijenačara i oni su sastavni dio stomatoloških timova – zaključuje prodekanica.