O radu liječnika

Medicinski fakultet, KBC i Dom zdravlja predstavljaju se po školama

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić



RIJEKA Učenici Gimnazije Andrije Mohorovičić i Prve riječke hrvatske gimnazije jučer su iz prve ruke mogli čuti kako izgleda studirati medicinu u Rijeci, ali i gdje nakon studija mogu raditi, jer posjetili su ih dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Tomislav Rukavina, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac te ravnatelj Doma zdravlja doc. dr. Vladimir Mozetič.


Cilj je njihovog posjeta bio informirati učenike završnih razreda srednjih škola o studijskim programima, opremljenosti, dostignućima, nastavnim planovima te mogućnosti zaposlenja i stvaranja karijere nakon završetka fakulteta. Kao i senzibilizirati maturante da upišu jedan od studija na Medicinskom fakultetu te svoju karijeru liječnika i medicinara nastave u Rijeci. Prema najvama prof. dr. Rukavine, ove će godine imati na raspolaganju 130 upisnih mjesta na studiju medicine, 30 na studiju dentalne medicine te po 30 mjesta na preddiplomskom i diplomskom studiju sanitarnog inženjerstva.


– Maturani moraju odlučiti što žele, a ukoliko čvrsto odluče da je to medicina nemaju se čega bojati, poručio je dekan.Govoreći pak o mogućnostima koje će imati nakon diplome, ravnatelj Doma zdravlja stavio je naglasak na primarnu zdravstvenu zaštitu, kao i specijalizacije ustvrdivši da zdravstvenog kadra nedostaje u cijeloj Hrvatskoj, a upravo je motiviranje maturanta za studij medicine jedan od načina generiranja novih kadrova.

Dodajući kako je zdravstveno tržište danas otvoreno ravnatelj KBC-a je pak istaknuo kako je intencija da se što veći broj riječkih maturanata zainteresira za studij medicine u Rijeci.


– Pokrenuli smo ovu akciju kako bismo učenicima dali jasnije informacije o tome što je medicina, kako izgleda studij i što znači biti liječnik, kazao je prof. dr. Štimac.Do kraja ovog tjedna Medicinski fakultet, Dom zdravlja i KBC predstavit će se i u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji te u Medicinskoj školi.