MUP potvrdio

Matko Škalamera vraćen na posao u Civilnu zaštitu, istekom pritvora više nema razloga za sankcije

Tihana Tomičić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Susjedi u Mavrima sada tvrde da je Arsić problematična osoba, a mediji su u međuvremenu izvještavali i o snimci incidenta koja bi trebala dokazati da napada nije bilo, nego samo rasprave



Matko Škalamera vraćen je na posao u Ravnateljstvo civilne zaštite u Ministarstvu unutarnjih poslova u Rijeci, potvrđeno je iz MUP-a za naš list. Naime, izlaskom iz istražnog zatvora prestao je vrijediti razlog da se Škalameru drži udaljenim iz službe, a i iz kruga Matka Škalamere to nam je jučer potvrđeno, no on sam i dalje ne daje izjave.


Kako je poznato, Matko Škalamera, poznati HGSS-ovac, alpinist i zaposlenik civilne zaštite u sastavu MUP-a, osumnjičen je za napad na srpskog povratnika Dobrivoja Arsića, što je izazvalo niz reakcija riječke javnosti i građana, te je prošlog tjedna održan i skup podrške Škalameri. On je u međuvremenu, nakon ispitivanja svih svjedoka u postupku, pušten da se brani sa slobode. MUP je prvog dana kad je Škalamera bio priveden, izdao priopćenje o tome da će Škalamera biti udaljen iz službe, no sada kad je istražni sudac odlučio da se može braniti sa slobode, za definitivnu odluku čeka se sudski rasplet, a u međuvremenu će Škalamera nastaviti raditi svoj posao.


Službeno pojašnjenje




»Člankom 112. stavkom 3. Zakona o državnim službenicima izričito je propisano: »Smatra se da je udaljen iz službe službenik protiv kojega je pokrenut istražni postupak i određen pritvor, o čemu se donosi rješenje.«



U konkretnom slučaju, državni službenik, smatra se udaljenim iz službe za vrijeme boravka u pritvoru (istražnom zatvoru) po sili samog Zakona. Po isteku pritvora (istražnog zatvora) je slijedom iste zakonske odredbe on nastavio sa obavljanjem poslova radnog mjesta na kojem se nalazio ranije, potvrdili su za medije iz kabineta ministra Davora Božinovića.



Istim člankom, stavkom 4. je propisano da »udaljenje iz službe traje do okončanja kaznenog postupka ili postupka zbog teške povrede službene dužnosti, a u slučaju iz stavka 3. ovoga članka (ako je pokrenut istražni postupak i određen pritvor), do isteka pritvora«, pojašnjeno nam je u MUP-u.Prema službenom policijskom izvješću, Matko Škalamera uhićen je zbog utvrđene sumnje da je »zbog nacionalnog identiteta uputio ozbiljne prijetnje te tjelesno napao 70-godišnjaka«, mada sada to susjedi u Mavrima u izjavama za naš list opovrgavaju tvrdeći da je Arsić problematična osoba, a mediji su u međuvremenu izvještavali i o postojanju videosnimke incidenta koji se dogodio između Arsića i Škalamere, koja bi trebala dokazati da napada na parkingu nije bilo, nego samo rasprave između dvojice aktera.

Čuju se psovke


Na snimci je, kako mediji doznaju, vidljivo da se Škalamera posvađao s Arsićem koji je svojim kombijem blokirao njegov automobil. Međutim, na snimci se ne čuju psovke. Video su snimili susjedi kojima je pažnju privukla galama s parkinga. Istovremeno, na snimci se navodno može čuti Arsićevu suprugu kako viče na njega i moli ga da ukloni kombi kako bi Škalamera, kojem su u automobilu bili supruga i dijete, mogao izaći s parkinga. Jedan dio snimke je u mraku pa se na njoj ne vide navodni udarci koje je Škalamera zadao Arsiću. No, u nastavku videa vidljivo je kako Arsić nakon navodnih udaraca sjeda u kombi u kojem zatim provodi najmanje dvije minute, dok Škalamera mirno stoji sa strane. Pred kraj snimke vidljivo je i da Arsićeva supruga prilazi Škalameri, daje mu ruku i ispričava mu se što zbog vozila njezina supruga nije mogao izaći s parkinga.


Pravorijek će donijeti sud, a dotad je Matko Škalamera na slobodi i na svom radnom mjestu.