I sport i glazba

Matejna za pet: Od 12. do 21. rujna tridesetak različitih programa u Viškovu

Andrej Petrak

Irena Gauš, Denis Mladenić i Marina Jurić najavili ovogodišnju Matejnu  / Foto V. Karuza

Irena Gauš, Denis Mladenić i Marina Jurić najavili ovogodišnju Matejnu / Foto V. Karuza

Poduzetnički dan, novost je ovogodišnje manifestacije, a održava se 17. rujna od 11 do 17 sati



VIŠKOVO  Matejna za pet  očekuje sve stanovnike Viškova i njihove goste, jer od 12. do 21. rujna odvijat će se tridesetak različitih programa, uključujući Poduzetnički dan, »Kušćić dječje Matejni«, namijenjen najmlađima, Gastro Matejna, te niz kulturnih, sportskih i zabavnih programa koji bi trebali zadovoljiti sve ukuse. Program počinje već ove subote dječjim Halubajskim crossom u organizaciji Udruge roditelja Pokrenimo se, a završava  u ponedjeljak 21. rujna svečanom misom u župnoj crkvi sv. Mateja, te koncertom dječjeg zbora Nebeske iskrice, mladih župe sv. Mateja i dječjeg zbora »Ljiljani« iz župe sv. Josipa iz Rijeke, čime će biti obilježen blagdan sv. Mateja. I ove godine u velikom šatoru na Milihovu bit će održani besplatni koncerti. Ivan Zak pjevat će 18. rujna, večer kasnije nastupit će Lidija Bačić i Mejaši, a 20. rujna bit će održan koncert Prljavog kazališta.



U subotu i nedjelju 19. i 20. rujna, za vrijeme održavanja Smotre mažori timova i puhačkih orkestara, te Smotre folklora, za promet će privremeno biti zatvorena županijska cesta kroz Viškovo. Sudionici u prometu mole se za razumijevanje i poštovanje privremene regulacije prometa. Parkiralište Milihovo bit će zatvoreno od 15. do 22. rujna, jer će ondje biti postavljen veliki šator.





Zamjenik načelnice Denis Mladenić pozvao je sve mještane i stanovnike okolnih gradova i općina da se u što većem broju odazovu na brojne programe Matejne, koje su za njih pripremile viškovske udruge.


– Pozivam sve da dođu u Viškovo i tijekom ovih deset dana druže se i uživaju u onome što ih čeka. Turistička zajednica Viškova i ove je godine u suradnji s udrugama odradila velik posao. Veselimo se Matejni, a svim mještanima od srca čestitam predstojeći blagdan sv. Mateja, rekao je Mladenić.


Mladi u poduzetništvu


Šator na Milihovu bit će mjesto održavanja i Poduzetničkog dana, noviteta ovogodišnje Matejne, što će biti održan 17. rujna, od 11 do 17 sati.


– Kroz četiri bloka predavanja što će biti povezani stand up nastupima te ukusnim i okusnim predasima,  bit će prezentirane općinske i županijske mjere pomoći poduzetnicima, govorit će se o mogućnostima i prednostima turizma na Viškovu, pojasniti načini na koje poduzetnici svoje proizvode i usluge mogu plasirati na tržište, a poseban dio Poduzetničkog dana bit će posvećen uključivanju mladih u poduzetništvo. Na info pultovima prezentirat će se institucije,  banke i konzultanti koji poduzetnicima mogu pomoći u njihovu poslu, rekla je Irena Gauš iz Općinske uprave.


Direktorica TZ Viškova Marina Jurić ističe da ovogodišnja Matejna obuhvaća jako puno raznolikih aktivnosti te da ujedno traje i duže nego ikad dosad. Naglasila je da je cjelokupni zabavni program u šatoru financiran zahvaljujući sponzorima i donatorima, a zahvalila je generalnom sponzoru Slatinskoj banci te brojnim sponzorima i donatorima na pomoći pri organizaciji Matejne.


Tradicionalne priredbe


Viškovski dječji vrtići pripremili su razne programe i radionice te humanitarnu prodaju kolača, dok Udruga likovnih umjetnika amatera za 19. rujna sprema novi program »Kušćić dječje Matejni«. U Domu hrvatskih branitelja uz predstavu za djecu »Zgubjena bala«, najmlađe posjetitelje očekuje mađioničar te kreativna radionica oslikavanja platnenih vrećica, s izložbom i proglašenjem najboljih radova. 


Posjetitelje očekuje i niz tradicionalnih manifestacija, od Mantinjade pul Ronjgi, preko 18. smotre mažori timova i puhačkih orkestara u organizaciji Halubajskih mažoretkinja i Limene glazbe Marinići, izložbe Udruge likovnih umjetnika amatera Braća Baštijan, programa Društva Crvenog križa, do sportskih natjecanja umirovljenika, dječjih sportskih igara, boćarskih, košarkaških, odbojkaških turnira, šahovske simultanke, utrke pony biciklima i biciklijade te turnira u elektronskom pikadu. Za Matejnu će biti održan svečani koncert Ženskog pjevačkog zbora Marinići te nastup KUD-a Halubjan.  Delavska katedra Ustanove I. M. Ronjgov priprema natjecanje u košnji i žetvi te biranje Najletne hrani Halubja, Halubajski zvončari održat će natjecanje u potezanju konopa, a tu je i natjecanje u kuhanju kotlića te kulturni programi KD-a Ljiljan i SKD-a Prosvjeta, kao i smotra folklora »Viškovsko prelo« KUD-a Izvor.