Režiser velike predstave

Matanić: Neka se prolije kiša na krešendu “Opere industriale”, to će izbrisati granice između glazbe i publike

Hina

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

S obzirom na povremenu kišu i pitanje hoće li ona pokvariti izvedbu , Matanić je rekao kako bi volio da padne prava kiša, ali na krešendu »Opere industriale«



RIJEKA – Redatelj središnjeg programa otvorenja godine Europske prijestolnice kulture u Rijeci, »Opere industriale«, Dalibor Matanić na konferenciji za novinare, prije početka izvedbe, ocijenio je da se tim događajem »brišu granice između glazbe i publike, ali i pozornice i grada te događaja i televizijskog prijenosa«.


»Imamo šanse za vrlo uzvišenu večer«, izjavio je Matanić u subotu popodne novinarima.


Istaknuo je značenje glazbenog dvojca, skladatelja JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved) i autora orkestracije Frana Đurovića u tome »što su dobro glazbeno postavili stvari» te »plodnog tla Rijeke« za uspjeh djela. Kao posebnu vrijednost »Opere industriale«, izdvojio je odavanje poštovanja povijesti Rijeke i radničkoj klasi koja izumire.




S obzirom na povremenu kišu i pitanje hoće li ona pokvariti izvedbu , Matanić je rekao kako bi volio da padne prava kiša, ali na krešendu »Opere industriale«.


Redatelj televizijskog prijenosa Ivan MiIadinov rekao je kako priželjkuje da gledatelji koji će pratiti izvedbu uživo, »jedva čekaju da vide kako izgleda na televiziji, a oni koji prate prijenos da požale što nisu na mjestu događaja«.


Istaknuo je da su u prijenos uključene 22 kamere i vrlo mnogo ljudi.


Jedan od autora glazbenog predloška Zoran Medved rekao je da mu, nakon nekoliko odgledanih proba, izvedba uživo izgleda fascinantno. Veliki posao bio je, nakon skladanja predloška, uključiti tako mnogo izvođača, kazao je.


Autor orkestracije Frano Đurović rekao je da je u izvedbu uključeno 130 izvođača na glavnoj pozornici na De Franceschijevom gatu, nekoliko tisuća gledatelja sa zvonima i zvončari, koji se uključuju u jednom trenutku.


Među izvođačima su dva zbora, orkestar brusilica, Damir Bartol Indoš s rumoristima, 10 bubnjara, a na kraju se uključuje 25 riječkih gitarista. Fascinantno je bilo sve složiti u formu koja ima smisla, istaknuo je Đurović.