Dva mjeseca zabave

Maškare na vlasti u Kraljevici: So zlo i se loše z grada potirajte van, a veselje i sriću dopeljajte nan

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ovo leto dugo traju maškare, osan šeteman, samo nemojte grad va neki veli dug dopeljat, rekao je gradonačelnik Dalibor Čandrlić i Mesopustarima predao ključ



RIJEKA Kraljevičke maškare jučer su preuzele vlast u gradu, a gradonačelnik Dalibor Čandrlić predao im je ključ grada uz riječi: »Svih vas pozdravljan, ključ van ovaj od grada ostavljan«.


– Ovo leto dugo traju maškare, osan šeteman, samo nemojte grad va neki veli dug dopeljat. Ja ću van sad ovaj ključ lipo dat, čuvajte grad, ja gren nekamo se malo odmorit, rekao im je gradonačelnik.


Maškare su mu odgovorile neka se niš ne sekira jer sad nastupaju dva miseca zabave.




– So zlo i se loše z grada potirajte van, a veselje i sriću dopeljajte nan, i kako bi maškare rekle, vidimo se i k letu va još većen broju, da se stara užanca ne zatare, poručeno je maškarama koje su preuzele vlast nad gradom sve do 6. ožujka što je poprilično duga maškarana sezona.


Nju su jučer otvorili Mesopustari Kraljevice koji su se tradicionalno, uz pjesmu i ples, od Banja spustili do rive, gdje je upriličeno i dizanje karnevalske zastave i primopredaja ključa. U veselju i sreći otvoreno je tako peto najluđe godišnje doba, kojem se vesele i stari i mladi, a posebno oni najmlađi.


Maškarano doba spremno su dočekala sva četiri naselja Kraljevica, Šmrika, Križišće i Bakarac. Mesopustari su se do rive spustili u društvu mesopusta Adama kojeg ne vješaju već ga vode sa sobom sve do kraja do svoje vladavine.


Mesopustari će tako, u društvu Adama, sudjelovati i na izboru kraljice Riječkog karnevala, karnevalu va Crikvenici, obilazit će okolna mjesta, dočekati goste, organizirati Dječju redutu, gostovati u Sloveniji i na Riječkom karnevalu, a njihova će vladavina završiti čitanjem šentence na mulu i druženjem uz bakalar.