Peto godišnje doba

Maškarani tanci u Domu kulture Škrljevo svake subote do zore

Sanja Gašpert



BAKAR Počinje peto godišnje doba i vrijeme vladavine maškara, a ni ove godine neće manjkati zabavnih događanja na području Grada Bakra, gdje već ovu subotu, 12. siječnja, kreću maškarani tanci u Domu kulture Škrljevo. Maskirani i oni »u civilu« moći će se zabavljati u škrljevskom Domu kulture svake subote od 21,30 do 4 sata.


Za odličnu ugostiteljsku ponudu s pristupačnim cijenama zaduženi su Me gusta gourmet pub i Barkoncept.hr, a za odličan štimung pobrinut će se grupa Aurora i Ri-play band. Organizirane maškarane grupe koje se unaprijed najave bit će prigodno počašćene, ali i svi posjetitelji pronaći će znak dobrodošlice za svojim stolovima. Ulaz je za sve besplatan. Dodatne informacije i rezervacije mogu se dobiti na broj mobitela 091/927 8775. Organizator je Udruga Škrljevske maškari, koja je osnovana 2000. godine s ciljem prvenstveno očuvanja tradicije te organizacije maškaranih zabava, kao i sudjelovanja i predstavljanja mjesta na riječkim karnevalima na kojima je službeno prisutna od 2001. godine. Osim maškaranih tanci, Udruga 26. siječnja u Domu kulture Škrljevo organizira i dječju redutu, na kojoj će male maškarice zabavljati animatori, klaun, mađioničar, a tu su i zabavne igre, nagrade, oslikavanje lica i puno dobre zabave za najmlađe.


U organizaciji maškaranih događanja na bakarskom području svake godine sudjeluju i Kukuljanski zvončari koji ove subote, 12. siječnja kreću s obilaskom dijela bakarskih naselja. Polazak je u 10.30 sati ispred Doma kulture na Kukuljanovu, dolazak u Ponikve planiran je u 14.30, a u Plosnu u 16 sati. Kukuljanski zvončari osnovani su 2007. godine, a prije nekoliko godina obnovili su tradiciju zvonjave i »obahajanja po okolnemi mestemi«, na inicijativu mladih domaćeg kraja i najstarijeg zvončara Augustina Perića (Gušte), dok im je u pronalaženju fotografija i starih zapisa pomogao pok. Juraj Šepić (Đorđe).




– Nekada davno zvončari su hodili okolo z Kukuljanskemi maškarami. Najviše se obahajalo po selu i po Grobnišćine. Najstareji zvončari po zapisimi su Pindek, Tičan i Kreše. Danas udruga broji oko 45 člani. Obahajamo sa mesta ka spadaju pod Grad Bakar te smo učestalo sudionici seh zvončarskeh manifestacij na našem području. Zadnju subotu va 1. mesecu, već zadnjeh 6 let, organizatori smo manifestacije Zvona i kanat za bakarski kraj, ka se održava na Kukuljanovu, va gosti nan dohajaju zvončari iz cele županije, a imeli smo priliku ugostit Korenti z Ptuja. Na mesopusni utorak obahajamo po selu skupa z Kukuljanskemi maškarami i palimo pusta, kaže predsjednik Kukuljanskih zvončara Vanja Mičetić. Dodaje kako će, uz tradicionalnu manifestaciju Zvona i kanat za bakarski kraj, Kukuljanski zvončari 19. siječnja obići naselja Škrljevo, Krasica, Praputnjak i Meja, dan kasnije sudjelovat će u Smotri mićeh zvončari u Marčeljima, 2. veljače obilaze Zlobin, Plase i Hreljin, a 9. veljače su na Smotri mićeh zvončari u Munama.


U sklopu maškaranih događanja na bakarskom području, u nedjelju, 3. veljače, održat će se Maškarana povorka umirovljenika, koju posljednjih godina redovito organizira Udruga umirovljenika Grada Bakra. Okupljanje je ispred hotela Jadran Bakar u 14 sati.