Kandidat PGS-a za načelnika Općine Čavle

Marko Sobotinčić: Jamčim gradnju staračkog doma

Sanja Gašpert

U sljedeće tri godine garantiram pokretanje poslovnih zona Soboli i Gorica, preuzimanje upravljanja Automotodromom s pronalaskom strateškog partnera, preuzimanje upravljanja Platkom i postavljanje smjernica za razvoj Grobnika za sljedećih 20 godina

Član PGS-a Marko Sobotinčić treći put kandidira se za načelnika Općine Čavle. Nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora, izabran je za predsjednika Općinskog vijeća Čavle. U Općinskom vijeću Čavle dva mandata prije bio je aktivan vijećnik PGS-a. Na predstojeće prijevremene izbore u Čavlima njegova lista za Općinsko vijeće Čavle izlazi uz podršku nezavisne liste Kristiana Tomiše. Treći put se kandidirate za načelnika Općine Čavle. Nadate se da bi ovo mogla biti vaša »treća sreća«?

Stabilnost i kontinuitet




– Mogli bi ovo podrazumijevati pod drugi put, s obziromna to da su izvanredni izbori i da sam zajedno sa svojim kolegama prekinut u provođenju programa kojeg smo obećali na redovnim izborima. Time smo poljuljali piramidu koja već dvadeset godina sustavno iskorištava naš kraj za individualna bogaćenja. Kada prizivamo treću sreću onda se pod time podrazumijeva pobjeda u koju ja ne sumnjam, odnosno prema našim istraživanjima za SDP-om koji se prikazuje kao nepobjediv zaostajemo svega nekoliko posto, odnosno stotinjak glasova koji su dostižni, ako se birači odluče već jednom reći što misle, pa makar prekršili svoje uvjerenje da njihov glas ne vrijedi ništa i prekršili riječ da nikad neće izaći na izbore.



Na izbore za Općinsko vijeće idete samostalno, odnosno uz podršku liste birača Kristiana Tomiše. Razmišljate li o postizbornom koaliranju i ako da, koje stranke dolaze u obzir?


– Ono što je već sada sigurno, naš partner postizborno će biti HSLS, kojeg ćemo pratiti i slažemo se s njihovim programima koje zagovaraju, poput izgradnje staračkog doma, biciklističkih staza…. Od ostalih, očekujemo da se prestanu dijeliti na lijeve i desne. I prije rezultata sigurni smo da možemo, da ćemo uz potpunu podršku birača predvoditi zajedništvo i da ćemo s petnaest ruku u zraku krenuti prema ostvarenju svega onoga što smo zacrtali. 





Koji je vaš predizborni program s kojim se predstavljate?


– Kada govorimo o programu za ove izbore htio bih reći da mještani Općine Čavle prije svega na ovim izborima odlučuju da li će vjerovati kontinuitetu od dvadeset godina obećanja razvitka poslovnih zona i otvaranja radnih mjesta i pokretanja razvoja turizma, izgradnje staračkog doma uređenja škole, itd. . Uz kontinuitet dolazi i stabilnost i kontinuitet iskorištavanja grobničkih resursa samo za neke druge ili će se odlučiti i pružiti priliku drugima mlađim neopterećenim ljudima. Pod neopterećenim mislim na to da nisu stranački zaluđeni i da im je ispred stranke boljitak kraja u kojem žive. U sljedeće tri godine garantiram pokretanje poslovnih zona Soboli i Gorica, uz napomenu da ovo zastupam već osam godina, preuzimanje upravljanja Automotodromom s pronalaskom strateškog partnera, preuzimanje upravljanja Platkom i njegov daljnji razvitak s našom pameti i snagom, pokretanje izrade studije razvitka cijele nizine i postavljanje smjernica za razvoj cijeloga Grobnika za sljedećih dvadeset godina. Cijene komunalnih doprinosa i vrtića ostaju iste odnosno, nećemo ih povećavati kako bi to htjeli drugi. Osnovna škola Čavle mora biti obnovljena te mora imati jednosmjensku nastavu, za što se zalažem već šest godina. Konačnu izgradnju staračkog doma i dnevnog boravka za starije ćemo realizirati kroz javno-privatno partnerstvo za što već sada postoje zainteresirani investitori koji su bili stopirani od bivšeg načelnika i njegovih savjetnika. Socijalna politika koja se je vodila kod nas je prihvatljiva ovakva kakva je, njezin nivo treba zadržati, a s pokretanjem gospodarstva moći će se i učiniti nešto više, no, dok ne pokrenemo gospodarstvo ništa se u tom segmentu neće mijenjati. Ono što garantiramo, a naši prethodnici koji su bili na vlasti uz sva obećanja godinama nisu ostvarili, je izgradnja staračkog doma te dnevnog boravka za starije. Za ovaj projekt imamo spremne investitore i lokaciju, pa sa sto posto sigurnosti garantiram realizaciju ovog projekta. Udruge i sportska društva moći će računati na pomoć Općine kakva je bila do sada, osim što ćemo definitivno imati strožu kontrolu, kako trošenja sredstava tako i ispunavanja programa kroz godinu za koju su sredstva odobrena. Ono što je najvažnije morat ćemo raditi puno na međusobnoj komunikaciji i uvažavanju svakog i svačijeg rada.

Regionalizam


Nedavno ste na konferenciji za novinare najavili kako ćete na prijevremene izbore ići u koaliciji s HDZ-om, međutim to nije tako. Zbog čega je došlo do razlaza?



Čavjanske maškare za ovogodišnjeg su pusta izabrali vaš lik te na spaljivanju osuli niz oštrih kritika i negativnosti na vaš rad. Mislite li da je to naštetilo vašoj karijeri?


– Moj rad ocijenit će ljudi na izborima u nedjelju, pa ako je smanjenje cijene vrtića i komunalnog doprinosa, pokretanje besplatnog rješavanja gruntovnih knjiga i želja da Općina Čavle preuzme upravljanje Automotodromom nešto loše, onda neću i ne bih trebao dobiti niti jedan glas. Vješanje mene kao pusta u franjevačkoj haljini je vrijeđanje institucije Općinskog vijeća i crkvene vlasti, a žalosno je da se to događalo koordinirano kako bi se sve što pokušavam diskreditiralo. No, kako sam već jednom rekao, očito smo taknuli tamo gdje je trebalo i ako treba »goret ćemo za Grobnišćinu«.



– Regionalizam je naša opcija uz što se veže lokalpatriotizam. Mi kao PGS u županiji po veličini predvodimo regionalizam, a u Čavlima uz podršku nezavisne liste Kristijana Tomiše našim mještanima nudimo opciju koja ne mora zadovoljavati interese visoke politike u Zagrebu, nego samo interese njenih mještana. Uz takav sustav dozvoljeno nam je da razmišljamo svojom glavom. Kao politički centar mislimo da je dosta svađe i podjele na lijeve i desne te sa sigurnošću možemo reći da bez ikakvih opterećenja možemo biti predvodnik zajedništva koje nam je prijeko potrebno, jer od nepotrebnih prepucavanja nemamo ništa, nama trebaju radna mjesta i pristojan život.


Kako komentirate izlazak Akcije mladih iz koalicije prije nekoliko mjeseci?


– Iza Akcije mladih skriva se Goran Mavrinac ili Borovac, ne znam ni ja više kako se preziva, kojeg sam ja udaljio iz koalicije kada je od mene tražio da mu odlukom Vijeća odobrim 130 tisuća kuna u Čavjanske maškare i Savjet mladih te da taj iznos »skinemo« udrugama, a većinu Katedri Čakavskog sabora Grobnišćine. Takav zahtjev sam, naravno, odbio, pa čak pod cijenu gubljenja mjesta predsjednika Vijeća, a on je svoj glas pred kraj prodao SDP-u za donaciju od deset tisuća kuna koju je odobrio načelnik.