Klub 100 kapi

Marijan Perinčić stoti put darovao krv

Sanja Gašpert

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin



RIJEKA Marijan Perinčić iz Studene darovao je krv jubilarni, 100. put te se time priključio velikoj obitelji humanista Kluba 100 kapi, koji su krv darovali sto i više puta.


Perinčić je zaposlen u Komunalnom društvu Vodovod i kanalizacija, a prvi je put krv darivao 1978. godine.– Već sam bio zaposlen i grupa mojih kolega pozvala me da zajednički idemo darivati krv, a glavni je razlog tada bio slobodan dan. Tako je to krenulo i do danas sam redovito, uz manji prekid, darivao krv. Inače, u mojoj obitelji su povremeni darivatelji krvi i moji sinovi – kaže Perinčić, koji ima krvnu grupu 0 pozitivnu, pa je jedan od »poželjnijih« darivatelja, s obzirom da njegovu krvnu grupu mogu primiti svi, i oni koji imaju i druge krvne grupe.

Svoju višegodišnju humanost dokazao je već mnogo puta, uglavnom na akcijama darivanja krvi, na Zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka, ali i na poziv Crvenog križa.


– Kada me netko pita zašto darujem krv, ja odgovoram – ne mogu darivati novac jer ga nemam dovoljno, pa zato darujem krv, a mislim da je to i bolje jer se krv ne može ni proizvesti, ni zaraditi, ne može se dobiti nikakvim eksperimentom. Dakle, može jedino čovjek čovjeku darivati krv. Kada sam krenuo s darivanjem nisam puno o tome razmišljao, ali danas sam itekako svjestan koliko je krv važna za ljudsko zdravlje, jer krv spašava ljudske živote, kaže ovaj samozatajni darivatelj koji kaže kako će krv darivati dokle mu to budu dozvoljavale zakonske mogućnosti.


Perinčić ima i poruku za one koji nikada nisu darivali krv, posebice za mlade, buduće darivatelje krvi.– Neki imaju strah od igle, ali to ništa ne boli, ne smeta, čak štoviše, pomaže ljudskom zdravlju jer prilikom svakog darivanja imate mini zdravstvenu kontrolu. Preporučio bih svima koji nikada nisu darivali krv, neka probaju barem jedanput, neće požaliti. Neka imaju na umu da time pomažu nekome, možda čak i spašavaju nečiji život – poručuje Perinčić.