Ambiciozni početak novog Orijenta

Margan: Odmah krećemo u razgovor s HNS-om

Ivor Balen

Mi do sada nismo imali legitimitet za pregovore s HNS-om, a sada će se obaviti razgovori i pokušati naći zajednički jezik s njima oko lige u kojoj će Orijent 1919 nastupati iduće sezone



RIJEKA » Emilio Margan, novi predsjednik Orijenta, po dobivanju mandata na skupštini u srijedu izložio je plan rada. Za početak, do kraja ove godine, kako je istaknuo, planira se uprihoditi 264.000 kuna, dok su rashodi planirani u iznosu od 233.530 kuna. Ta margina ostavljena je za slučaj pogrešne procjene. Financijske osnove za sljedećih šest mjeseci, dakle, postoje, no sva ostala pitanja ostaju otvorena. Prije svega ono koje najviše zanima navijače i simpatizere kluba – u kojem rangu će se Orijent natjecati iduće sezone.



RIJEKA » Poznat je i posljednji, 16. sudionik Četvrte HNL – zapad. Ličani su ipak dali svojega predstavnika, konkretnije momčad »Gospića ’91«. Tom prijavom otpala je i mogućnost odigravanja majstorice između riječke »Lokomotive« i »Funtane« za popunu lige. Pored Gospićana u sastav Četvrte, međužupanijske lige, koja kreće krajem kolovoza ušli su dosadašnji trećeligaši »Opatija«, »Krk«, »Naprijed«, »Crikvenica«, »Vinodol«, »Halubjan«, »Grobničan«, »Rudar«, »Nehaj«, »Buje«, »Mladost«, »Jadran« i »Rovinj«, te županijski prvaci »Lošinj« i »Pazinka«. (I. VO.)





  – Mi do sada nismo imali legitimitet za pregovore s HNS-om, a sada će se obaviti razgovori i pokušati naći zajednički jezik s njima oko lige u kojoj će Orijent 1919 nastupati iduće sezone. Zbog masovnosti koju imamo, želja nam je da omladinski pogon zadrži rang koji ima. Što se tiče seniora, treća liga nije realnost, pogotovo nakon ulaska prvoligaša u nju, zbog čega će liga biti jako skupa. Mi moramo razumjeti da je Orijent 1919 potpuno nova udruga, nemamo nikakve strukture i moramo jako puno raditi na ustroju. Za početak imamo jako dobre ljude iz svih grana koje su klubu potrebne – ističe Margan.


  Kada predsjednik kaže da nema nikakvih struktura, to je doista tako. Ne znaju se, za početak, imena trenera ni za seniorski, ni za omladinski pogon, a jedini čovjek iz struke trenutačno u klubu je član Izvršnog odbora Nikica Gaćeša, nekadašnji stoper Orijenta.


  – Stav ove uprave je da se moramo baviti upravljanjem, a struka strukom. Nikica Gaćeša je u Izvršnom odboru veza prema sportskom dijelu kluba, koji će nama ostalima objasniti stvari koje mi ne razumijemo. On nije sportski direktor jer tu funkciju trenutačno nemamo iz financijskih razloga. Kao što sam rekao, na trenerima koji su do sada radili, a imaju ambicije voditi školu i dalje je da predstave plan i program. Svima je pružena ruka da nastave dalje raditi. A onda će IO na čelu s Gaćešom donijeti odluku, ili ćemo uzeti nekoga sa strane da nam pomogne. Isto vrijedi i za trenera prve momčadi – dodaje Margan.


  Na pitanje kada se mogu očekivati prvi odgovori, prvi čovjek »novog Orijenta« kaže:


  – Mi krećemo jučer. Odmah krećemo u razgovore sa svima s kojima trebamo razgovarati.