Projekt Udruge NEOS

Malik za mališane: Festival mitova i legendi Istre i Kvarnera na Trsatskoj gradini

Ivana Kocijan

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Današnji program započinje u 13 sati povijesno-edukativnom predstavom s borbama i srednjovjekovnim plesovima »Lijepa gospa bez milosti« i »Predstavljanjem civilne odjeće iz 15. stoljeća« u izvedbi članova Udruge Ordo Sancti Viti



RIJEKA Prvi dan sedmog Festivala mitova i legendi Istre i Kvarnera – Malik festa što se ovog vikenda održava na Trsatskoj gradini i u njezinoj najbližoj okolici, najzanimljivi je bio najmlađima koji su posebno uživali u predstavi za djecu i različitim igrama.


Festival organizira Udruga NEOS, a jedan od nosioca programa ovog je puta Udruga oživljene povijesti Ordo Sancti Viti. U festivalu sudjeluju i Teatar Oz iz Mošćeničke Drage, Udruga za promicanje kreativnosti Merlin iz Pule, Streličarski klub Maura Kal iz Krka, Udruga Lodrica iz Kastva te Udruga Akt iz Opatije. Ovogodišnji je festival otvoren predstavom za djecu »Mrav, mrav, mrav i cvrčak« Teatra Oz i recitalom »Proljeće« u izvedbi učenika OŠ Čavle. Ove je godine poseban naglasak stavljen na radionice pa su tako svi zainteresirani mogli doznati sve o filcanju vune, streličarstvu, mačevanju, šivanju i tkanju, izradi ukrasa… Osim srednjovjekovnih specijaliteta posjetitelje je dočekala i prezentacija Povijest streličarstva na Krku, članovi Udruge Ordo Sancti Viti predstavili su viteške borbe mačevima, buzdovanima, helebardama, a svi zainteresirani mogli su se okušati i u srednjovjekovnim igrama. Program prvog dana zaključen je predstavom »Vitezova romansa« Udruge Ordo Sancti Viti.


Današnji program započinje u 13 sati povijesno-edukativnom predstavom s borbama i srednjovjekovnim plesovima »Lijepa gospa bez milosti« i »Predstavljanjem civilne odjeće iz 15. stoljeća« u izvedbi članova Udruge Ordo Sancti Viti. Na Trsatu će danas biti moguće i kušati srednjovjekovne specijalitete, pogledati kazališnu predstavu za djecu »Ključarica« Teatra Oz, prezentaciju »Kako se nekad tkalo« i sudjelovati u radionicama. U 18 sati počinju srednjovjekovne igre: igre na ploči, potezanje špage protiv vitezova, bacanje kamena s ramena, trke u vrećama, pločke, gađanje kopljem u metu, a u 20 sati viteške borbe.