Obrtnička komora

Majstorski ispit u PGŽ-u položilo 54 mehaničara, frizera, kuhara, pedikera, zidara…

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Cilj promocije bio je i skrenuti pozornost da je i u obrtničkim zanimanjima moguće daljnje obrazovanje nakon završene srednje škole, te da nedostaju majstori za mnoga obrtnička zanimanja



RIJEKA – Obrtnička komora Primorsko-goranske županije promovirala je novu generaciju majstora koju ukupno čini 54 mehaničara, frizera, dimnjačara, pedikera, kuhara, natkonobora i zidara.


Čestitajući kandidatima na uspješno položenom petom stupnju obrazovanja, predsjednik Obrtničke komore Rijeka Dalibor Kratohvil naglasio je da se radi o državnom ispitu koji je priznat i izvan hrvatskih granica.


– Majstorski ispit koji ste položili priznat je u svim zemljama Europske unije, a s ovom diplomom postajete majstori u svom zanatu. Ona omogućuje da i službeno možete prenositi znanje na mlađe generacije, a ulaskom u svijet obrtništva možete pokrenuti i poduzetničke aktivnosti, kazao je Kratohvil.




Promovirani majstori novi stupanj obrazovanja stekli su tijekom prošle i u prvoj polovici ove godine, a od 1994. godine, kada je uveden jedinstven model obrazovanja, majstorski je ispit položilo 778 kandidata u Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije.


Cilj svečane promocije majstora bio je i skrenuti pozornost da je i u obrtničkim zanimanjima moguće daljnje obrazovanje nakon završene srednje škole, te da u ovom trenutku nedostaju majstori za mnoga obrtnička zanimanja, a diplomu majstrora mehaničara dobili su: Saša Boca, Marin Đokić, Dejan Šikić, Željko Vasiljev, Nevio Vorkapić, dok su majstori dimnjačari: Danijel Fućak, Goran Josipović, Mario Šakota, Vedran Vodopić, Slobodan Vučić, a majstorski ispit iz frizerstva položile su: Elena Babić, Nina Blažanović, Helena Gajec, Petra Gazić, Harisa Grošić, Dorion Ibrahimpašić, Jasmina Juretić Ban, Ivana Kalaš, Kristina Katinić, Nina Knežević, Anna Maria Kripl, Ivana Krpan, Jasna Krznarić, Snježana Ladan Grl, Maria Mak, Jelena Malatestinić, Natalija Mandić, Ana Matešić, Marijana Matić, Nensi Modrčin, Andrea Sprečkić, Anamaria Srok, Tihana Stevanović, Marinela Stošić Krajcar, Snježana Toić, Ana Tudor te Iva Zoretić.



Majstorski ispit iz kuharstva položili su: Davor Capan, Silvestar Prelesnik, Željka Vukelić, Zoran Sudar, Mario Šubat i Dejan Zorica, a novi majstori natkonobari su: Barbara Dragoslavić Kučić, Aleksandra Miljević, Goran Antić, Marija Buovac, Sandra Morožin i Bojan Mušić, dok je nova majstorica pedikerka Monika Barić Brletić.


Majstorski ispit iz slastičarstva položile su pak Barbara Dženopoljac, Dragana Erstić i Marijana Vuković, a majstorski ispit iz zidrstva Kristijan Košćić.