Državna tajnica u Rijeci

Majda Burić (HDZ): Nezaposlenost u PGŽ pada, a u Rijeci raste

Aneli Dragojević Mijatović

Majda Burić / Snimio Vedran Karuza

Majda Burić / Snimio Vedran Karuza

Naravno da iseljavanje utječe na pad nezaposlenosti, no budući da raste broj zaposlenih, ne možemo reći da je pad nezaposlenosti uvjetovan isključivo demografskim kretanjima, tvrdi Burić



RIJEKA  Vlada RH u ovoj je godini osigurala 2,6 milijardi kuna za mjere zapošljavanja, a od toga milijardu za poticanje zapošljavanja žena. Nikad više nije za ovu svrhu bilo odobreno u Hrvatskoj, pohvalila se Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, na sjednici Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Rijeka. Kaže da je primjerice u 2013. za mjere zapošljavanja bilo osigurano svega 380 milijuna kuna pa je, izračunala je, ovo danas devet puta više, a na skoro pola manje nezaposlenih, jer smo, kaže, 2013. imali 300 i nešto tisuća nezaposlenih, a ove godine je rekordno nizak broj nezaposlenih od ’90-ih: ima ih 138 tisuća.


– Sve mjere aktivne politike zapošljavanja na razini RH, a ima ih devet, odnose se naravno i na PGŽ. Posebno smo ponosni na mjeru samozapošljavanja koju smo financijski podebljali, gdje osoba koja se samozapošljava umjesto prijašnjih 35 tisuća kuna koje je mogla dobiti kao poticaj sada dobiva 55 tisuća kuna. Ako se pak odluči samozaposliti, pa osnuje zadrugu i uključi još četiri osobe, može iskoristiti maksimalan poticaj od 285 tisuća kuna, što nije zanemarivo, kaže Burić. Na pitanje novinara, utječe li na smanjenje broja nezaposlenih iseljenički egzodus, odgovorila je da naravno da utječe, no, veli, to je problem koji se gomila desetljećima i s kojim se rijetko koja vlada ozbiljno uhvatila u koštac.


– Kad stavimo demografske mjere ove vlade na kup, vidimo da je dosad osigurano 2 milijarde kuna s tendencijom nastavka. Kako imamo podatak o 71.000 više zaposlenih u ovoj godini u odnosu na lani, ne možemo reći da je pad broja nezaposlenih uvjetovan isključivo demografskim kretanjima, tvrdi Burić. Kaže da se drugi mirovinski stup ne ukida, već ga se, dapače, jača, a na pitanje novinara, nije li ucjena uvjetovati osiguranicima da prijeđu u prvi za 27 posto dodatka, kaže da je to izbor, koji omogućuje da se sredstva iz drugog stupa, nakon što se kapitaliziraju, ukoliko je korisniku to povoljnije, isplaćuju iz državnog proračuna.




No, dodaje da je riječ o inicijalnom prijedlogu, a ne Svetom pismu. Burić je iznijela i detaljnije podatke o broju (ne)zaposlenih, pa tako kaže da i u PGŽ nezaposlenost pada kao i na razini Hrvatske, a najnoviji podaci, iznijela je, pokazuju da je na razini Županije nezaposlenost pala za 17,3 posto, u Gorskom kotaru za 25 posto, dok je u Gradu Rijeci neznatno porasla. Što se tiče zaposlenih, u PGŽ njihov broj raste, dvije tisuće ih je više no lani, no u Rijeci se, tvrdi Burić, broj zaposlenih neznatno smanjio, za 146 osoba. Primjerice, dodaje, u Gorskom kotaru bilježimo blago povećanje. Kaže da je riječ o podacima na godišnjoj razini, zaključno sa svibnjem.