Potpisani ugovori

MOTIVACIJA ZA USPJEH Nova generacija stipendista: U 25 godina Grad Rijeka izdvojio 30 milijuna kuna za stipendije

Ingrid Šestan Kučić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Ukupno 69 novih stipendista Grada Rijeke danas je potpisalo ugovore o stipendiranju, a među novom generacijom 29 je srednjoškolaca te 40 studenata. Najveći broj stipendija, njih 54, dodijeljen je po kriteriju darovitosti, dok su tri korisnika dobila stipendije za deficitarna zanimanja te 12 temeljem socijalnog kriterija. Istovremeno s novim stipendistima Grad nastavlja s dodjelom stipendija ranijoj generaciji koja još nije završila obrazovanje te je ukupno na popisu ovogodišnjih stipendista njih 138, a jučerašnje svečano potpisivanje ugovora s novom generacijom bilo je prilika i za oproštaj od dosadašnjih stipendista koji su uspješno završili obrazovanje. Riječ je o 32 diplomanta, među kojima je najveći broj doktora medicine, a jedna od njih je i Ema Karmelić koja je Gradu zahvalila u ime svih dosadašnjih stipendista.


– Ima nas nekoliko koji smo 8 godina u kontinuitetu primali gradsku stipendiju. Nije uvijek bilo lako, bio je to put uspona i padova, a stipendija je služila kao motivacija da redovno izvršimo svoje akademske obveze – poručila je Karmelić.





U proteklih 25 godine, koliko Grad pomaže stipendijama učenike i studente, dodijeljeno je više od 3 tisuće pojedinačnih stipendija, a za tu je svrhu, istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, u gradskom proračunu u tom periodu izdvojeno gotovo 30 milijuna kuna.


– U ukupnoj masi svih gradskih proračuna to je najbolje uložen novac. Gotovo da nema slučaja da netko nije opravdao stipendiju, a danas se među bivšim stipendistima nalaze pojedinci koji su dobili visoke nagrade u znanosti i umjetnosti, što je dokaz njihove uspješnosti, kazao je Obersnel.