Za sve Frooomoljubce

MMSU otvara vrata filmskim radionicama za djecu i mlade

P. N.

Prizor iz video spota za pjesmu "Shaped Me" nastao u Sinju 2018. godine

Prizor iz video spota za pjesmu "Shaped Me" nastao u Sinju 2018. godine

Stop animacija glavna je tema ovog ciklusa radionica. Animiranje likova u toj tehnici životni je poziv i profesija voditelju radionice, redatelju, scenaristu, pripovjedaču i pjesniku Božidaru Trkulji. Zajedno s ostalim voditeljima djecu će provesti kroz labirint izazova svih mogućih vrsta i oblika kako bi ovladali tehnikom stop animacije, vještinama koje su za nju potrebne te ritmom i narativom kratke filmske forme



Za kraj školskih praznika ponovo se može upisati na Frooom! – filmske radionice namijenjene djeci i mladima.


Intenzivni program ispunjen je brojnim aktivnostima kroz koje polaznici upoznaju filmski svijet: gledaju i analiziraju filmove, kroz igru otkrivaju cameru obscuru, kineske zoetrope i još mnogo drugih predmeta i trikova koji su prethodili filmu kakav je danas, uče tehniku stop animacije, upoznaju  skoro sve postojeće filmske forme te brojne pojmove filmskog jezika. Svoje prve zajedničke filmove realiziraju na najnovijoj opremi, a zajednički ručak dobro je vrijeme kada se mogu opustiti i bolje upoznati.


Stop animacija glavna je tema ovog ciklusa radionica. Animiranje likova u toj tehnici životni je poziv i profesija voditelju radionice, redatelju, scenaristu, pripovjedaču i pjesniku Božidaru Trkulji. Zajedno s ostalim voditeljima djecu će provesti kroz labirint izazova svih mogućih vrsta i oblika kako bi ovladali tehnikom stop animacije, vještinama koje su za nju potrebne te ritmom i narativom kratke filmske forme.




“Posebno nam je drago vidjeti filmove naših polaznika na filmskim festivalima diljem svijeta. Čak pet prošlogodišnjih radioničkih ostvarenja bit će prikazano na Four River Film Festivalu i 57. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja se ove godine održava u Sisku”, kazala nam je Željka Novosel, PR i voditeljica programa Frooom.


Radionice su osmišljene kroz pet dana s uključenim toplim obrokom za sve sudionike, kroz program u trajanju od šest sati dnevno djeci približiti osnove filma, filmsku povijest i glavne elemente filmskog rječnika te kroz praktični dio ponuditi uvid u različita medijska zanimanja. Važan dio filmske škole u svim stupnjevima radionica je gledanje novih i antologijskih filmova različitih tehnika i žanrova i njihovo analiziranje iz što je više mogućih, različitih gledišta. Preporučena dob za početnu radionicu je osam do 12 godina, za naprednu 11 do 14, a majstorskoj se pridružuju oni koji su prethodno prošli početnu i naprednu radionicu. Program je sufinanciran od grada Rijeke ali ga bez kotizacija roditelja nije moguće provesti. Radionice za nove polaznike stoje 780 kn, a za one koji su već bili 680 kn.


Za sve radionice također je trajno otvoren poziv na sudjelovanje. Slanjem svojih radova u bilo kojoj medijskoj formi na [email protected] djeca i mladi do 15 godina imaju mogućnost  osvojiti svoje mjesto bez plaćanja kotizacije.


Radionice će se održati u prostoru MMSU-a u Krešimirovoj 26c od 26. do 30. kolovoza. Broj mjesta u svim grupama je ograničen – požurite sa slanjem radova i prijava.